Direct naar de inhoud.

Lezingenserie over hunebedden in Europa

  • door:
  • op:
F: Hunebedcentrum

BORGER – Binnenkort, op zondag 12 november, begint een nieuwe lezingenserie bij het Hunebedcentrum. Hendrik Gommer neemt ons mee op zijn reis langs de Noord-Europese hunebedden. Hij heeft er intussen veel bezocht en heeft er diverse boeken over geschreven. In vijf lezingen verdeeld over vijf maanden kunt u deze reis meemaken.

Harrie Wolters van het Hunebedcentrum: “We hebben in Nederland totaal 54 hunebedden en die koesteren we. Toch is het maar een fractie van de duizenden hunebedden die Europa telt. De lezingenreeks ‘Hunebedden in Europa’ begint op zondag 12 november met de Nederlandse hunebedden, maar dat is slechts een inleiding voor de presentaties die zullen volgen”.

Camper

Hendrik Gommer reist met zijn camper langs de hunebedden van Europa voor zijn serie Mythische Stenen. Iedere regio heeft zijn eigen vormen, maar het basisprincipe is gelijk. Twee draagstenen met een dekstenen maken een kamer. Soms wordt er een gang aan toegevoegd. Soms maken kransstenen het geheel af, soms ook niet.

Verbanden

In deze reeks vertelt Gommer over wat hij gezien heeft en wat hij heeft geleerd. Hij probeert ook verbanden te leggen. Waarom liggen er zoveel potscherven in de kamers van sommige Nederlandse hunebedden? Werden er werkelijk honderden mensen in een hunebed begraven? Waarom deden mensen zoveel moeite om zo’n monument te bouwen? En wat moeten we met de verhalen over reuzen, de kabouters en de buitenaardse wezens? Gommer komt met verklaringen, maar gaat ook graag de discussie aan. En natuurlijk heeft hij ook anekdotes over de reizen die hij gemaakt heeft.

Het programma:
Zondag 12 november – Hunebedden in Nederland
Zondag 14 januari- Hunebedden in Nedersaksen
Zondag 11 februari – Hunebedden in Schleswig-Holstein
Zondag 18 maart – Hunebedden in Jutland
Zondag 15 april– Hunebedden in Funen/Seeland

Plaats: Hunebedcentrum Borger
Tijd: 13.00 – 15.00 uur. Entreeprijs: 5 euro (inclusief een kop koffie/thee)
U kunt zich opgeven via email: hwolters@hunebedcentrum.nl Of kijk op de website hunebedcentrum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-