Direct naar de inhoud.

Eerste bewoners van Drenthe woonden in Borger

  • door:
  • op:
De éérste Drenten (F: B. J. Brinkman/RTV1)

RTV1/BORGER – (video) – Hunebedbouwers oftewel trechterbekermensen. Onze voorouders lang, lang geleden. Wel 3400 jaar voor Christus. Wat weten we eigenlijk van dit volk? Adjunct directeur Harrie Wolters van het Hunebedcentrum in Borger weet er alles van.

De laatste tijd staan hunebedden weer volop in de belangstelling. Moet je zo’n monument heilig verklaren? Mogen kinderen er niet meer op spelen? De stenen waaruit een hunebed bestaat wegen tonnen. Kunnen vast wel tegen een deukje. Ze hebben de ijstijd overleeft. Toch is er iets magisch rondom zo’n plek. Noord Nederland kent 52 hunebedden. De meesten gebouwd op de Hondsrug, 2 in de provincie Groningen en de meest bekende staat in Borger zelf. Daar is het hunebedcentrum rondom heen gebouwd. Hier woonden de allereerste Drentenaren!

RTV1 reist af naar het hunebedcentrum en maakte de volgende reportage in een aflevering uit de videoreeks ‘Brinkman en Plat op je deurmat’.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal