Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

De Stirlingmotor van Johannes Wardenier

Johannes Wardenier

VEENDAM – Op woensdagavond 14 maart verzorgt Ben Geutskens in het Veenkoloniaal Museum een lezing over de Stirlingmotor van Johannes Wardenier

In de herfst van 1934 baarde een eenvoudige boerenzoon uit Steenwijkerwold opzien door een motor te laten draaien, die – zoals hij het zelf aangaf – “een omwenteling zou brengen in de voortbeweging”. Hij had een brandstofloze motor uitgevonden, volgens zijn zeggen.

De 21-jarige Johannes Wardenier is wekenlang voorpaginanieuws. Maar is hij een fantast of had hij werkelijk iets unieks uitgevonden? Ook in de negentiende eeuw zijn er uitvindingen gedaan door personen die geen ingenieur waren, maar wel vindingrijk. Zo is de Stirlingmotor uitgevonden door een dominee.

De in Norg woonachtige Ben Geutskens bouwde zelf twee Stirlingmotoren en een exacte kopie van de vinding van Stirling. Deze laatste is in de expositie Silent Punk in het Veenkoloniaal Museum te zien, temidden van tientallen modellen van Jos de Vink. De lezing begint om 20.00 uur.

 

Kijk voor informatie op veenkoloniaalmuseum.nl

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

1 Reactie op “De Stirlingmotor van Johannes Wardenier

  1. A.E. (Bert) Bruns

    Het was een bijzonder interessante lezing gisteravond. De modellen die boven ten werden gesteld spraken mij zeer aan. Ik heb de heer Geutskens gevraagd of hij de MANS motor kende. Dat was niet het geval. Nu heb ik een site gevonden waar deze motor uitgebreid wordt beschreven.
    Mogelijk is dit voor de heer Geutskens ook interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.