Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

PvdA wil langzamere AOW-leeftijd stijging

L. Asscher in Veendam – Archieffoto: Peter Panneman

DEN HAAG – De oppositiepartij PvdA wijzigt van koers als het gaat om de AOW-leeftijd. Lodewijk Asscher maakte dit éérste nieuwe PvdA standpunt gisteren bekend tijdens het programma EenVandaag op de NPO: mensen moeten eerder met pensioen kunnen. Ook de koppeling tussen de levensverwachting en de pensioenleeftijd moet volgens hem verdwijnen, hoewel hij hier zelf medeverantwoordelijk voor is.

Aanpassing van de pensioenwet is volgens Asscher wel noodzakelijk. Maar het gaat nu veel te snel in Nederland. De pensioenleeftijd moet niet al in 2021, maar pas in 2030 op 67 jaar komen. De partij pleit verder voor een flexibele AOW-leeftijd van drie jaar eerder of eventueel drie jaar later stoppen.

Zwaar werk

Mensen die veelal fysiek zwaar werk doen zijn ook vaak reeds op jonge leeftijd begonnen met werken. Niet iedereen houdt langer doorwerken vol. Denk aan stratenmakers, verpleegkundigen, fabrieken en agenten. Hier moet een oplossing voor komen.

Oneerlijk

Het is allemaal heel oneerlijk volgens Asscher tegen EenVandaag. Sommigen werken al vanaf jonge leeftijd en zijn rond hun zestigste lichamelijk ziek of raken overspannen en redden het niet meer. Hierdoor kunnen deze mensen minder lang van een AOW pensioen genieten. Dat mensen langer leven wil niet zeggen dat men allemaal ook ‘gezond’ ouder wordt.

De ommezwaai van de PvdA maakt deel uit van de nieuwe koers die de partij wil gaan varen. Asscher: “We nemen nu de vrijheid om na de verkiezingsnederlaag vorig jaar om ook afscheid te nemen van het verleden”.

Bron: EenVandaag/NPO

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.