Direct naar de inhoud.

Nedmag gaat het zoutveld Tripscompagnie sluiten

  • door:
  • op:
F: Peter Panneman

VEENDAM – Tot de vervroegde sluiting is besloten nadat uit één van de bronnen afgelopen vrijdag zout is weggestroomd. In lijn met het winningsplan is nu besloten de winning in het zoutveld preventief, tien jaar eerder dan aanvankelijk gepland, af te bouwen.

Nedmag-directeur Bert Jan Bruning: ‘Wij onderzoeken nog wat de precieze oorzaak is en in welke mate er invloed is geweest op de bodemdaling. In de nacht van zaterdag op zondag is de situatie in het zoutveld gestabiliseerd. Wat we weten is dat er geen gevaar is voor mens en milieu. Het weggestroomde zout zit in poreus zandsteen. Toch gaan we, uit voorzorg, de winning van zout in Tripscompagnie vervroegd afbouwen. Wij zijn een Gronings bedrijf en hebben afspraken met onze omgeving die we heel belangrijk vinden. Daarom voelen we ons verplicht deze preventieve maatregel te nemen, de productie hier af te bouwen en de locatie stabiel en netjes achter te laten.’

Toezichthouder SodM (Staatstoezicht op de Mijnen) is vrijdag door Nedmag op de hoogte gesteld van het wegstromen van het zout. SodM zal toezichthouden bij het afbouwen van het bronnenveld. Intussen zijn de burgemeesters van Veendam en Midden-Groningen, het waterschap en het provinciebestuur ook geïnformeerd.

Op vrijdag 20 april is om 03.15 uur bij een van de bronnen van het zoutveld Tripscompagnie, dat 40 jaar in gebruik is, op een diepte van 1800 meter drukverlies geconstateerd. De oorzaak lijkt een opening in het zogeheten zoutdak.. Met als gevolg dat er een hoeveelheid zout is weggestroomd in poreus zandsteen, de steenlaag die boven het zoutdak is gelegen. Er trad ook drukverlies op in andere bronnen van het zoutveld. In de loop van zaterdag op zondag is de druk in het hele veld gestabiliseerd.

Nedmag heeft verscheidene locaties in Groningen waar zout wordt gewonnen. Er zijn ook locaties waar Nedmag zout wil gaan winnen. Er lopen bijvoorbeeld vergunningstrajecten in Borgercompagnie. Bruning: ‘Met de huidige kennis van zoutwinning is het risico van lekstroom fors geminimaliseerd. Deze nieuwe kennis wordt toegepast bij het aanleggen van zoutbronnen op toekomstige locaties.’

(Bron: Peter Panneman en RTV Noord)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-