Direct naar de inhoud.

Radio-zendamateurs jagen op molens

  • door:
  • op:

STADSKANAAL – De titel staat misschien een beetje raar maar toch klopt het helemaal. In het weekeind van 12 en 13 mei zijn er namelijk een hoop (radio)activiteiten rondom windmolens en gemalen. Het zijn dan de Internationale Molendagen. Niet alleen in Nederland maar ook in de landen om ons heen. Internationaal is de kreet dan ook ‘Mills On The Air’.

Een groep radio-zendamateurs, niet te verwarren met etherpiraten, van de afdeling Kanaalstreek gaan tijdens dat weekeinde uitzenden vanuit windmolens in onze regio.

VERON

De afdeling Kanaalstreek (R.27) is onderdeel van de landelijke radioclub VERON (Vereniging Experimenteel Radio Onderzoek Nederland). De radioamateurs zenden veelal uit op de kortegolf en hebben hiervoor een zendvergunning. Deze vergunning kun je pas krijgen als je met goed gevolg een examen hebt afgelegd (vergelijkbaar met een rijbewijs als je auto wilt rijden). Eenmaal per maand, op de vrijdagavond,  treffen de Kanaalstreek radioamateurs zich in het restaurant van museumspoorlijn STAR in Stadskanaal.

De Molens

In de Drents/Groningse veenkoloniën worden tijdens ‘Mills On The Air’ twee windmolens bemand door radioamateurs. In Oude Pekela wordt ‘De Onrust’ aan de Raadhuislaan geactiveerd. Deze molen wordt sinds vorig jaar bemand ter nagedachtenis van de in 2016 overleden radiozendamateur Swier Boneschansker. Twee zendamateurs zullen onder roepletters, die eerder tot Swier behoorden, de molen activeren op kortegolf.

In Gieterveen wordt de molen ‘De eendracht’ in de ether gebracht door de radiozendamateurs Bernard Zuidema (PD7BZ) en Jelle Knot (PD5JFK). De heren gaan vanuit deze molen uitzenden onder de speciale roepnaam PB18MILL.

Certificaat

Het is de bedoeling dat andere zendamateurs (of luisteraars) contact maken met zoveel mogelijk verschillende molens (Het zogenaamde jagen). Hiermee kun je dan een fraai certificaat mee verdienen. Dit wordt, na controle van het logboek als PDF aan je toegezonden. Natuurlijk kun je ook als bezoeker een kijkje nemen in de molen. Ongeveer 600 oer-Hollandse windmolens en gemalen zijn tijdens het weekeinde geopend voor het publiek. – Voor meer informatie kijk op www.PD6MILL.com-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal