Direct naar de inhoud.

Volle maan belemmering kijken naar vallende sterren

  • door:
  • op:
Foto: Weeronline.nl

WEERONLINE – De vallende sterren Perseïden zijn weer op komst. Voor wie het prachtige fenomeen wil aanschouwen moet vooral op 12 en 13 augustus naar de lucht kijken. Dan is namelijk het hoogtepunt van de Perseïdenzwerm. Dit jaar is het belangrijk dat bewolking geen belemmering vormt tijdens het kijken, want de (volle)maan ontneemt ook al het zicht op veel van de meteoren door lichtreflectie van de zon.

Niet alleen tijdens 12 en 13 augustus zijn de vallende sterren te zien. Wie geluk heeft kan de komende nachten ook al meteoren spotten. Tijdens opklaringen kunnen soms enkele vallende ‘sterren’ per uur te zien zijn. Uiteindelijk loopt dit aantal op naar de piek in de nacht van 12 op 13 augustus. Dan kunnen 65 vallende sterren per uur te zien zijn.

Meteoorscatter

Radio-zendamateurs uit o.a. de Kanaalstreek van de VERON maken tijdens de sterrenregen handig gebruik van ionisatie in de atmosfeer. Die worden gemaakt door de sporen van de vallende gruisdeeltjes. Hier worden radiosignalen tegen weerkaatst op de 144 MHz (meteoorscatter). Zo kunnen grote afstanden overbrugt worden.

Maan

Helaas is het dit jaar tijdens de piek van de Perseïden volle maan, waardoor veel exemplaren slecht of niet te zien zijn. Of het helder en droog weer is tijdens de pieknacht is nog onzeker aldus Weeronline.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal