Direct naar de inhoud.

Kanaalstreek en Veendammer in de verkoop

  • door:
  • op:
F: RTV Noord

REGIO – Uitgeversconcern NDC Mediagroep wil af van alle huis-aan-huis bladen. NDC ziet binnen het bedrijf geen perspectief meer voor de 40 week- en nieuwsbladen die het in Groningen, Friesland, Drenthe en kop van Overijssel en in Flevoland verspreidt. NDC Mediagroep zoekt een koper voor titels als De Kanaalstreek, De Eemsbode, De HS-Krant, de Veendammer en nog zes weekbladen in Groningen, zestien bladen in Friesland, negen in Drenthe en twee Overijsselse bladen en drie in Flevoland. Dat blijkt uit interne correspondentie van het concern.

Nauwelijks winst mee te maken

De uitgever van onder meer het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant wil ze afstoten na een intern onderzoek dat heeft uitgewezen dat winst maken met de huis-aan-huis-kranten nauwelijks nog mogelijk is. Dat heeft vooral te maken met tegenvallende advertentie-inkomsten, de belangrijkste bron van inkomsten voor deze bladen. Het is een probleem waar alle uitgevers van deze gratis verspreide bladen mee worstelen en dat door corona alleen nog maar is versterkt.

Bedrijf weer financieel gezond krijgen

Verkoop van de weekkranten is een belangrijk onderdeel van de gezondmakingsoperatie ‘Route 23’ die is ingezet nadat het Belgische krantenbedrijf Mediahuis vorig jaar het noordelijke mediabedrijf overnam.Mediahuis is uitgever van onder meer NRC en De Telegraaf. Mediahuis wil het zwaar verliesgevende NDC weer in de benen krijgen en geeft zichzelf daarvoor tot 2023 de tijd. Het lukte NDC zelf de afgelopen jaren niet met winst te opereren. In 2019 liepen de verliezen op tot 10,7 miljoen. Het was het derde opeenvolgende jaar waarin NDC in de rode cijfers belandde. In 2017 bedroeg het verlies 5,2 miljoen en in 2018 was het 4,8 miljoen euro.

Reorganisatie treft ook personeel

Ook andere onderdelen van NDC zijn tegen het licht gehouden. Over de plannen die hieruit zijn voortgekomen is het personeel op hoofdlijnen onlangs geïnformeerd. Vorige week zijn de voornemens aan de Raad van Commissarissen voorgelegd. Over verdere invulling en de gevolgen voor individuele medewerkers wordt de OR deze week bijgepraat en het personeel volgende week woensdag. Dat er medewerkers op meerdere afdelingen boventallig worden verklaard is zeker. Voor het personeel dat door de reorganisaties getroffen wordt ligt er inmiddels een sociaal plan, waar ook de vakbonden mee hebben ingestemd. Hoeveel mensen door de ingrepen worden getroffen kan NDC-topman Koos Boot nog niet zeggen.

Overigens is al wel duidelijk dat de operatie geen negatieve personele gevolgen heeft voor de redacties van zowel het Dagblad van het Noorden als de Leeuwarder Courant. Ook werknemers van de drukkerij zouden gespaard blijven.

Bron: RTV Noord-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal