Direct naar de inhoud.

Museum Musica in oktober voorgoed dicht

  • door:
  • op:

STADSKANAAL – In het kleine voormalige Bethelkerkje aan de Scheepswerfkade in Stadskanaal onderhouden het echtpaar Norder al 28 jaar hun eigen museum. In het museum staan allerlei beeldbepalende stukken die met muziek te maken hebben. Niet alleen draaiorgels of harmonica’s, maar ook oude radio’s, grammofoonspelers en een draaimolen is er in het museum te vinden. Elk jaar overlegt het echtpaar of ze nog een jaar door gaan met het museum. Ook afgelopen oud en nieuw hebben ze die beslissing gemaakt, maar afgelopen week hebben ze gezamenlijk besloten om te stoppen met het museum.

Jan Norder geeft uitleg

Jan komt sinds enkele tijd al met gezondheidsproblemen. ‘We hadden graag de 30 volgemaakt, maar het rondleiden van bezoekers kost te veel energie. Ik ben bekaf ’s avonds, moet eerst even slapen´ geeft Jan Norder aan in gesprek met de Kanaalstreek. Deze opmerking komt niet geheel onverwachts. Toen RTV1 het echtpaar interviewde tijdens het 25-jarig jubileum van het museum gaven zeiden ze: ‘De jaren beginnen te tellen en daarom begint het toch steeds lastiger te worden om het museum draaiende te houden’

De collectie wordt niet verkocht, maar blijft in het kerkje staan. De bijzonder muziekexemplaren kunnen niet meer bezichtigd worden na zaterdag 25 oktober.

Zie hier hoe Alex Bos een rondleiding kreeg in zijn programma ‘Op Pad’:

2 reacties op “Museum Musica in oktober voorgoed dicht”

  1. Om te beginnen heel veel waardering en alle complimenten voor Jan en Smilka Norder. Helaas zijn ze genoodzaakt om een punt te zetten achter wat ik zou willen benoemen als hun levenswerk. Samen hebben ze met eigen middelen en met tomeloze energie een bijzondere collectie opgebouwd. Een collectie die ze de afgelopen 28 jaar aan een breed publiek hebben kunnen laten zien. Daar komt nu een eind aan en dat is in de eerste plaats voor hun zeer spijtig. Ook verliest Stadskanaal een uniek klein museum.

  2. Zondagschool, kerkdienst, met de mannen gescheiden van de vrouwen, Kerstfeest met een emmer water bij de met echte, brandende kaarsjes, versierde kerstboom. Als presentje een sinasappel in crepepapier Fantastisch voor een kind in oorlogstijd Ds Blijleven met zijn lieve vrouw en drie kinderen was de toenmalige roverhoofdman van dit gebeuren; pure nostalgie! Ik woon nu al ruim 66 jaar buiten ’t Knoal, maar denk nog vaak aan die mooie kindertijd. Mijn vader zorgde in de laatste oorlogsjaren voor turf om de boel een beetje warm te krijgen Sweet memories?? Kan zijn, maar hoe kleinschalig ook, het blijven mooie herinneringen. Ik kwam vaak en graag bij de Blijlevens op bezoek om met hun kinderen te spelen. Later ben ik ooit nog eens in het museum geweest, mooi, maar de sfeer uit mijn kindertijd was er niet meer, althans niet meer zo als ik me die herinnerde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-