Direct naar de inhoud.

Scouts Ter Apel vierden JOTA-JOTI weekend

  • door:
  • op:
De zendmast van de scouts – (F: facebook)

TER APEL – De scouts uit Ter Apel waren afgelopen weekend wereldwijd te horen (en te zien) via radio en computerapparatuur. Geholpen door radioamateurs (met een licentie) werd er een hoge toren gebouwd waarin een zendantenne werd gehangen. Deze antenne was speciaal voor de kortegolf en maakte het mogelijk dat de scouts overal in Nederland en ver daarbuiten waren te horen.

Ieder jaar wordt tijdens het derde volle weekend van oktober wereldwijd de JOTA-JOTI gehouden. Dit jaar dus van 15-17 oktober. JOTA-JOTI staat voor Jamboree On The Air en Jamboree On The Internet. Scouts van over de hele wereld hebben elkaar dit afgelopen weekend ontmoet via amateurradio en het internet.

Techniek en communicatie

De JOTA-JOTI is in feite een communicatieweekend waarbij verschillende technieken om te communiceren samenkomen. Scouts zijn daarnaast bezig met techniek. Een populaire activiteit is het solderen van elektronica-bouwpakketjes. Ook het bouwen van een JOTA-toren is zo’n voorbeeld waarin techniek en amateurradio samen komen tot één activiteit.

Zendamateur Bertwin Stubbe (PB1S) uit Ter Apel: “Onze toren stond er mooi bij op zo’n 32 meter boven N.A.P. Ook was onze toren weer de mooiste en grootste van de gehele provincie Groningen”. Stubbe zegt verder dat er diverse zelfgemaakte antennes, zoals dipolen, waren gemonteerd.

Scouting Veendam en Stadskanaal waren dit jaar niet actief tijdens het communicatieweekend dat wat betreft het onderdeel ‘JOTI’ voor de 25e keer werd gevierd.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal