Direct naar de inhoud.

Nationale Molen en Gemalen dagen 2019

  • door:
  • op:

GIETERVEEN – Het weekend van 11 en 12 Mei staat weer in het teken van de Nationale Molen en Gemalen dagen. Er zijn dan Molens/Gemalen die 1 of soms beide dagen open zijn voor publiek.

Radioamateurs

Sinds een aantal jaren is er een extra event wat samen gaat hiermee. Bij bepaalde Molens/Gemalen zijn namelijk Radio Zendamateurs actief. Vaak met een bijzondere roepnaam maken deze contact met andere mensen over de gehele wereld. Ook proberen ze contacten te leggen met andere Molens/Gemalen waar ook Zendamateurs zitten. Uit de verhalen van bezoekers wordt soms gedacht dat hun plaatjes draaien op de radio , maar dat is een hele andere hobby.

Sinds 2009 bezetten Jelle (PD5JFK) en Bernard (PB7Z) de Eendracht in Gieterveen gedurende deze weekenden. De laatste jaren hebben ze hulp gekregen van Margienus (PD0ME). Gedurende deze jaren hebben ze al duizenden contacten kunnen maken met ook daarbij verre bestemmingen. Zoals Japan , Alaska , Hawaii , maar ook met Australië.

Molen De Eendracht in Gieterveen – (Foto: BJ Brinkman – RTV1)

De jeugd van tegenwoordig zegt dit allemaal niet zoveel , want met hun tablet of GSM is het mogelijk via Skype of andere programma’s op ieder moment van de dag zulke contacten te leggen. Voor de Zendamateurs is het niet zo makkelijk. Hun zijn afhankelijk van bepaalde facetten zoals wat men noemt propagatie , zonnevlekken , wat voor antenne’s/vermogen men werkt en nog vele meer. Als men een Zendamateur kent , of denkt we gaan eens kijken bij een molen/gemaal waar men in dit weekend actief is , zijn hun vast bereid dit uit te leggen.

CQ de PB19MILL

Vanuit Gieterveen gebruikt men dit jaar de roepnaam “PB19MILL”. Ze gebruiken ieder jaar het jaargetal in hun roepnaam , dus dit jaar 19. MILL is het Engelse woord voor Molen… In Nederland zijn er Letter types beschikbaar van PA t/m PI. PI roepnamen zijn alleen te verkrijgen voor verenigingen. Bernard: “In het verleden hebben wij met regelmaat PD6MILL gebruikt. Vandaar ook dat wij een website hebben opgezet met deze roepnaam, waarop wij alle molens/gemalen die actief zijn, verzamelen. De molens en gemalen op deze pagina zijn deelnemers aan ons gratis te verdienen ‘Award’ , die via PDF verstuurd wordt. Dit als men kan aantonen dat men aan de eisen heeft voldaan. U kunt dit allemaal lezen op www.pd6mill.com. In onze regio zijn naast de Eendracht ook actief de Wachter in Zuidlaren (PA6WACHTER) en bij het Museum Stoomgemaal Winschoten (PA6MSW).

“We hopen dat met dit bericht U misschien een van deze en/of andere Molens en Gemalen gaat bezoeken”, aldus gelicenseerd radiozendamateur Bernard Zuidema (PB7Z)



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal