Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Fotoclub Veendam bestaat zestig jaar

Cultuurcentrum vanBeresteyn – (F: Marc Dol – RTV1)

VEENDAM – Jubileum bij de Amateur Fotografen Vereniging Veendam (AFV). De organisatie bestaat in mei precies zestig jaar. Het feest wordt o.a. gevierd met een tentoonstelling in Cultuurcentrum vanBeresteyn. Hier is een expositie te zien met als thema ’60 keer Veendam’. De fotocollectie is te zien tot eind juni.

Zendamateur

De fotoclub werd in 1958 opgericht door journalisten van de toenmalige Noord-Ooster courant: Jan Hiskes en Jan Prijt. Jan Hiskes woonde in Wildervank en was in die periode niet alleen amateurfotograaf maar ook een verwoed (legaal) radiozendamateur. Hij was direct na de oorlog onder de roepnaam PA0-NOW actief op de kortegolf. De letters ‘NOW’ had Hiskes zelf gekozen en stond voor ‘NoordOosterWind’. Veel Veendammers die later ook gelicenseerd zendamateur werden heeft hij in éérste instantie op het juiste spoor gezet.

Fotoclub

Hiskes en Prijt hebben in 1958 hun ideeën kenbaar gemaakt in de krant. Hierna meldden zich vele belangstellenden en kon er al snel een fotoclub worden opgericht. Dankzij de vele amateurfotografen (iets wat Veendam overigens nog steeds heeft), zijn er heel veel cultuurhistorische foto’s gemaakt en bewaard gebleven.

Meer weten van de fotoclub? surf dan hier naar de website

 

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.