Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Stadskanaal en COA: zorgvuldige sluiting AZC

Gemeentehuis Stadskanaal (F: J. Westerhof, RTV1)

MUSSELKANAAL – Een asielzoekerscentrum dat na 25 jaar verdwijnt uit een gemeenschap komt heel hard aan. Dat bevestigen het college van B&W van de gemeente Stadskanaal en COA-bestuurslid Janet Helder tijdens een overleg, waarbij verschillende aspecten van de sluiting zijn besproken.

Het COA heeft tijdens het overleg nadere uitleg gegeven over de reden voor de sluiting. Janet Helder, lid van het COA-bestuur: “Er komen minder asielzoekers naar Nederland. Daarom hebben we als COA minder behoefte aan opvangcapaciteit, dus moet een aantal locaties in Nederland sluiten. We kijken hierbij naar geografische spreiding: in elke provincie blijven ongeveer evenveel opvangplaatsen. Met de grote locatie in Ter Apel was het voor ons onmogelijk om in de provincie Groningen daarnaast zowel het vernieuwde AZC in Delfzijl als het sterk verouderde AZC in Musselkanaal open te houden. Met pijn in ons hart is de keuze voor het sluiten van Musselkanaal gemaakt.”

Loco Burgemeester Brongers heeft namens het college nogmaals aangegeven bijzonder teleurgesteld te zijn over de sluiting. In het licht van de sterk verminderde aantallen asielzoekers snapt het college dat er minder opvangcapaciteit nodig is.

Goziena Brongers: “De gemeente Stadskanaal ziet met het azc een belangrijke kern van werkgelegenheid en levendigheid verdwijnen, en maakt zich daar zorgen over”. COA Bestuurslid Helder: “De vaste COA-medewerkers krijgen elders een werkplek, maar dat geldt niet direct voor bijvoorbeeld de leerkrachten in het onderwijs. Daarover gaat het COA in overleg met OPRON. Ook dragen bewoners van het azc een belangrijk steentje bij aan het vrijwilligerswerk in Musselkanaal.”

Vanaf 1 juli aanstaande zullen er geen nieuwe bewoners meer bijkomen in het AZC. De gezinnen met kinderen zullen in de zomervakantie verhuizen naar andere azc’s, zodat de kinderen het nieuwe schooljaar kunnen starten op een nieuwe school.

De sluiting staat voor 1 oktober in de planning, dan zullen alle asielzoekers de locatie hebben verlaten. De bewoners verhuizen al naar gelang de stand van hun procedure naar een ander AZC, of naar woning in een gemeente in Nederland, of keren terug naar land van herkomst.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.