Direct naar de inhoud.

Drenthe van vroeger in Groningen nagespeeld

  • door:
  • op:
Irenebrug Kammingakade 18 – (opgehesen voor film)

WILDERVANK – Wie volgend jaar naar de film ‘Liek achter de badde’ zit te kijken zal denken dat men terug is in de tijd dat door de Drentse Monden nog schepen voeren. In Groningen worden filmopnamen gemaakt die een stukje Drenthe van vroeger uitbeelden. Omdat de Monden zijn gedempt en de badden gesloopt, worden de scenes die de Eerste Exloërmond moeten verbeelden, in Groningen opgenomen.

Rond de badde

Het kanaal tussen Bareveld en Wildervank in de gemeente Veendam lijkt nog enigszins op de Eerste Exloërmond van voor 1970. Er liggen over het water nog bruggen (badden) die doen denken aan de badden zoals die vroeger voor elke boerderij in de Drentse Monden lagen. Ze zijn iets luxer, maar dat maakt het verhaal er niet minder interessant om. Het verhaal in de film is dat de zoon van een zichzelf benoemde herenboer de badde afdraait voor een binnenschip (de Jatrie). Als dank gooit de schipper een stuiver naar de boerenzoon. Omdat die het werk van een arbeider heeft gedaan slaat de boer zijn zoon met de broeksriem waardoor de jongen wordt verminkt. Rond de badde speelt zich nog meer drama voor de herenboer af. Zodat, als de Mond gedempt wordt ,de boer grond aan de gemeente schenkt onder de voorwaarde dat de badde als een soort monument op het land moet blijven liggen.

Irenebrug Wildervank

Om al deze scenes te kunnen draaien takelt Mammoet Kraanbedrijf onder het toeziend oog van de firma Luttjeboer de Irenebrug van haar plaats en legt het op de wal. Daar speelt het dan dat er een lijk achter de brug (Liek achter de badde) wordt gedumpt. De film is een Gronings Drents project naar het boek van de Groningse schrijver Harry Töben. Het is bedoeld om aandacht te krijgen voor de Nedersaksische streektalen. Uniek in de film is dat de Groningse boer Gronings praat tegen de Drentse wethouder die in het Drents de boer antwoord geeft. Dit is nooit eerder in een film vertoond. De film zal na de première, in het volgend voorjaar, eerst in dorpshuizen en culturele centra in Drenthe en Groningen worden vertoond. Daarna is het te zien in bioscopen. Het wordt Nederlands ondertiteld.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal