Direct naar de inhoud.

Recensie: Een nieuwe jas voor Ede

  • door:
  • op:
.

RTV1 – Presentator GertjanopdeKoffie heeft een recensie geschreven over het streekconcert ‘De nieuwe jas van Ede’.

Aan het begin van de middag, laat in november op een zondagmiddag ben ik de nieuwe jas van Ede ‘aan gaan trekken’ in de Kunstenschool in Stadskanaal. Marieke Klooster zong op een bijzondere wijze de muziek van Ede Staal en liet zich subliem begeleiden door Leonieke, Matthias en Phillip die verantwoordelijk is voor de arrangementen van dit geheel.

Het was druk in de zaal die een warme intieme sfeer uitstraalde waarbij elke stoel bezet was en de geur van koffie je welkom heette. Dit behaaglijke gevoel werd verder kracht bij gezet op het moment dat Marieke haar eerste nummer inzette waarbij de mensen heel zachtjes de tekst meezongen.

De woorden van ‘Mien toentje’ zijn bekend bij de vele Groningers maar de wijze waarop Marieke en haar band dit met andere akkoorden ten gehore bracht was verrassend en gedurfd maar de zaal vond het prachtig en de toon van dit nieuwe jasje leek gezet.

Tussen de muziek door vertelde Marieke met veel passie en respect over de Groningse taal en de historie van een icoon: Ede, de Engelse leraar van het platteland, die er eigenlijk niet van hield om in de schijnwerpers te staan als het niet om zijn liedjes ging. Met dit bruggetje werd ‘Vrouger’ ingezet waarbij de zaal aandachtig naar de herkenbare teksten luisterde.

Voordat het publiek kon gaan pauzeren werd er door Marieke eerst nog een vrolijke sjaal om het jasje gedaan aan de hand van een bijzondere uitvoering van ‘’t Het nog nooit zo donker west’ die veel indruk maakte bij het publiek.

Na de pauze hield Marieke het publiek aandachtig op het juiste spoor door middel van een prachtige uitvoering van het ‘Twijde perron’. De concentratie bleef unaniem hoog en ik vergat zowaar de tijd waarbij ik verrast werd door de aankondiging van het laatste lied ‘Veurjoar in de kop’. Ook deze werd zachtjes meegezongen door het publiek waaronder door ondergetekende zelf.

Zo koud als het buiten was zo warm werd de uitvoering van deze arrangementen als een deken over het publiek heengetrokken. De band kreeg een staande ovatie van het publiek. En Marieke? Ze vertelde onzeker te zijn om dit alles in het Gronings te moeten weergeven maar deze jas past haar goed.

© GertjanopdeKoffie

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal