Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Toneelvereniging uit Drouwen met Drents blijspel

foto: Sjoerd Looijenga

DROUWEN – Het blijspel “As ’t niet aans kan, maken kleren de man” is in 2015 geschreven door Jannes Bennen in het Zuid-Oost Drentse dialect. De verhalenverteller en schrijver uit Weiteveen is in de streektaalwereld geen onbekende. Hij schrijft vooral Drentse toneelstukken maar dichten doet hij ook, maar dat is meer ‘losse vingerwerk’. Voor zijn eigen plezier, niet om te publiceren.

Het stuk in drie bedrijven dat door Toneelvereniging ‘De Vriendenkring’ op de planken wordt gebracht speelt zich af in een winkelpand midden tussen rammelende kledingrekken, een obscure naaimachine en spannende pashokjes. Zoals de titel al doet vermoeden heeft dit stuk nogal wat om het lijf.

Het hele verhaal draait om een goedlopend bedrijf dat zijn uitbreidingsplannen ziet gedwarsboomd door een vreemde buurman. Zelfs de bemoeienis van een ervaren naaister biedt geen soelaas. Buurman laat zich duidelijk niet zomaar in het pak steken.

Koert Bos runt ter plekke een goedlopend kledingverhuurbedrijf dat hij vanwege het succes graag wil uitbreiden. Alleen buurman Dirk Brunning ziet dat niet zitten en heeft bij de gemeente bezwaar tegen de uitbreiding aangetekend. Waarom hij tegen de uitbreiding is wil hij echter, tot wanhoop van Koert Bos, niet zeggen. Die is er ‘knap gramietig over’.

Met vereende krachten proberen o.a. tante Gees, Koert’s vader en zijn vaster naaister Toos achter de waarheid te komen en de gemeente te bewegen toch een vergunning voor de verbouwing af te geven. Daarbij wordt geen middel onbenut gelaten. Zelfs de wethouder “Poepie” Geert Jansen wordt ‘amoureus in het pak gestoken’ om een positieve beslissing van de gemeente te bespoedigen.

Als het kledingverhuurbedrijf door de gemeente wordt benaderd om bij het afscheid van een wethouder een ludieke bijdrage te verzorgen lijkt de hele zaak toch nog een positieve wending te krijgen. Lijkt……….want in dit blijspel in drie bedrijven blijkt niets te zijn wat het lijkt.

De uitvoeringen van ‘De Vriendenkring’ zijn op zaterdag 19 en zaterdag 26 januari in Dorpshuis Meester Hekman Hoes in Drouwen. Aanvang beide avonden: 20.00 uur. Donateurs hebben gratis toegang en entree voor niet donateurs is € 6,– p.p.

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.