Direct naar de inhoud.

Veendam start proef online rijbewijs verlengen

  • door:
  • op:

Gemeentehuis Veendam – (F: H. Drenth)
VEENDAM – Vanaf 1 juni 2019 is het mogelijk om in de gemeente Veendam online een rijbewijs te verlengen. De gemeente Veendam doet mee aan het experiment ‘digitaal aanvragen rijbewijs’ van de RDW. De aanvraag wordt online gedaan bij de RDW. Het nieuwe rijbewijs kan na twee werkdagen opgehaald worden op het gemeentehuis.

Proef
Door mee te doen aan deze proef wordt het eenvoudiger om het rijbewijs te verlengen. Burgemeester Sipke Swierstra: “Bij het verlengen van het rijbewijs, moeten inwoners nu nog twee keer naar het gemeentehuis. Eerst om de verlenging aan te vragen, daarna om het rijbewijs op te halen.

Met deze proef hoeft het rijbewijs alleen nog opgehaald te worden op het gemeentehuis. De aanvraag kan overal en op elk moment gedaan worden.” In Nederland zijn er straks in totaal 30 gemeenten waar het rijbewijs online kan worden aangevraagd.

Voorwaarden
Om het rijbewijs online te kunnen verlengen is er een aantal voorwaarden. De aanvrager moet ingeschreven staan in de Basisregistratie personen (BRP) van gemeente Veendam. Online aanvragen kan alleen bij een verlenging van het rijbewijs of een categorie-uitbreiding.

Daarnaast moet de aanvrager een DigiD app hebben waarmee een eenmalige controle van het identiteitsbewijs is gedaan. Deze app kan alleen op een telefoon met Android en NFC-lezer.

Hoe werkt het?
Als aan alle voorwaarden wordt voldaan kan de aanvrager de verlenging van het rijbewijs aanvragen. Eerst laat de aanvrager een pasfoto maken bij een RDW-erkende fotograaf. Kijk op www.rdw.nl/digitaalaanvragenrijbewijs voor een erkende fotograaf. Neem het rijbewijs mee naar de fotograaf. Bij de fotograaf zet de aanvrager een handtekening die later wordt gebruikt op het nieuwe rijbewijs. De fotograaf verstuurt de pasfoto en handtekening beveiligd en digitaal naar de RDW. Binnen een paar minuten krijgt de aanvrager een e-mail van de RDW. Hierin staat of het rijbewijs online verlengd kan worden. Daarna kan de aanvrager op www.rdw.nl/digitaalaanvragenrijbewijs inloggen met DigiD om de verlenging van het rijbewijs aan te vragen. De betaling gaat via iDEAL. De RDW maakt het rijbewijs. Na twee werkdagen kan het rijbewijs worden opgehaald bij de gemeente.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal