Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Pas op voor Blue Whale Challenge

REGIO – Sinds enige tijd zie je steeds vaker berichten op sociale media voorbij komen die over de Blue Whale Challenge gaan. De Blue Whale Challenge is een online ‘spel’ waarbij jongeren opdrachten van zelfbeschadigend gedrag uit te voeren die escaleren om uiteindelijk zelfmoord te plegen.

Het ‘spel’, of in elk geval de berichten over dit spel, zijn afkomstig uit Rusland en waarschijnlijk oorspronkelijk gebaseerd op fake nieuws, maar ondertussen komen uit verschillende landen berichten over jongeren die effectief betrokken zijn in online groepen die elkaar aanzetten tot zelfbeschadigend gedrag.

Hoewel onduidelijk is wat de schaal in onze regio is, is het belangrijk om als omgeving alert te zijn op signalen dat jongeren betrokken zijn bij zogenaamde prosuïde groepen. De personen achter de accounts proberen kinderen af te persen. Als je de opdrachten niet uitvoert zouden zij weten waar je woont. Zo lang er geen persoonlijke informatie verstrekt wordt aan de accounts, kunnen zij daar ook niet snel achterkomen.

Tips:

– Mocht je een uitnodiging ontvangen van een account dat vreemde verzoeken doet blokkeer deze persoon;
– Maak een printscreen van het account;
– Rapporteer het account;
– Mochten er bedreigingen worden geuit door dit account meld dit bij de politie;

-Het ‘online leven’ is voor jongeren vaak erg belangrijk. Ontzeg dan ook niet meteen de toegang tot het internet. Bespreek met de jongere wat hij online meemaakt, geef het signaal dat alles bespreekbaar is en dat je open staat voor zijn /haar zorgen.

 

-Let op signalen die mogelijks wijzen op suïcidaal gedrag: plotse gedragsveranderingen, zich terugtrekken, het stellen van risicovol gedrag, vroeg opstaan of ’s nachts wakker blijven, …Of signalen van automutilatie: onverklaarbare verwondingen, het lichaam altijd bedekt houden,…Bespreek signalen open met de jongere, en peil naar eventuele suïcidegedachten. Tips hoe je dit gesprek kan aangaan, vind je hier.-Laat de jongere weten dat, welke druk er ook uitgeoefend wordt vanuit de online groep, hij / zij wel degelijk de keuze kan maken hier mee te stoppen en dat je hierbij wil helpen.

 

113

Vermoed je dat iemand in je omgeving deelneemt aan de Blue Whale Challenge en maak je je zorgen? Neem dan contact op met 113. Chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.