Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Stadskanaal onderzoekt of jongeren wel weg willen uit regio

Gemeentehuis Stadskanaal (F: J. Westerhof, RTV1)

STADSKANAAL – De gemeente Stadskanaal gaat in september van dit jaar onderzoeken of jongeren zich echt genoodzaakt voelen om te vertrekken uit de regio, om elders bijvoorbeeld te gaan werken of studeren.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van ’50 jaar gemeente Stadskanaal’.

Burgemeester

Burgemeester van Stadskanaal Froukje de Jonge (CDA) wil vooral een inzicht in hoe jongeren denken over de streek:

‘Het verhaal gaat vaak dat jongeren hier niet willen wonen’, zegt ze. ‘En dat praat men elkaar na. Maar wanneer je mensen hier spreekt, bijvoorbeeld de wijkraden, dan zegt eigenlijk iedereen: veel jongeren gaan tijdelijk ergens anders wonen, maar ze willen graag terugkeren. Wij willen weten hoe het nou eigenlijk zit.’ Aldus de Jonge in gesprek met RTV Noord. ‘Wij willen weten waar jongeren het over hebben. Willen jongeren hier niet wonen, of kunnen ze hier niet wonen? Het moet een goede analyse opleveren wat jongeren zoeken in een prettige woonomgeving.’

Symposium

Naast het onderzoek gaat de gemeente ook een symposium organiseren waarbij de toekomst van Stadskanaal het hoofdonderwerp is.

De monitor

De zogenoemde ‘leegloop’ van deze streek is al langer een heet hangijzer. Het KRO-NCRV programma De Monitor maakte hier enkele weken geleden al een aflevering over. Presentator Teun van de Keuken ging onder andere in gesprek met bewoners, ondernemers, en burgemeester Froukje de Jonge. Ook gingen ze langs bij de Ubbo Emmius school aan de stationslaan in Stadskanaal. Daar werd benoemd dat er wel degelijk een daling onder het aantal scholieren te merken valt.

Overigens was er ook kritiek op de aflevering. Verschillende mensen vonden het beeld dat De Monitor schetste te negatief.

 

Bron: RTV Noord

 

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

1 Reactie op “Stadskanaal onderzoekt of jongeren wel weg willen uit regio

  1. Ankie Stuut

    Er zijn te weinig goedkope huizen voor jongeren, lange wachttijden… meer banen ter beschikbaar, niet bouwen op krimp zoals Noorderpoort en Ubbo, maar bouw op groei. Door te bouwen op de krimp, geef je eigenlijk zelf het signaal dat je de hoop hebt opgegeven…. ook moet het RS blijven, ik geef het je te doen om een uur te reizen in barensnood, of met een darmontsteking…. verder zijn er te weinig uitgaansgelegenheden, concentreer de uitgaansgelegenheden, zoals
    meerdere kleine bars (alcoholvrije cocktails voor jongeren zodat jeugd onder de 18 ook uit kan. Uitgaansgelegenheden dichter bij elkaar zodat Stadskanaal weer kan bruisen. Er moeten nachtbussen komen. Haal het bordje #stakka van de plaatsnaamborden, als de gemeente zichzelf serieus willen nemen. De huur van winkels etc moeten naar beneden zodat er weer meer winkels kunnen komen. Als je wilt dat de jeugd gaat praten dan moet je naar ze toe… geen enquête in laten vullen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.