GEMEENTE PEKELA – Dat is een wens van Jaap Kuin, waarnemend burgemeester van de gemeente Pekela. Maandagochtend 24 juni drinken we samen een kopje koffie en praten we over feiten, wensen en dromen.
Kuin is nu bijna 4 jaar waarnemend burgemeester van de gemeente Pekela en zoals hij zelf zegt ‘dit voelt als een maatpak, Pekelders zijn toegankelijk en dat helpt’. Hij stelt zich op als gemakkelijk bereikbaar, treedt naar voren waar nodig, maar als het moet neemt hij ook een stapje terug. Op sociale media leest hij veel mee over het wel en wee in het dorp. Evenals zijn voorganger (Meindert Schollema) is hij een verbinder en staat pal voor Pekela. Kuin: ‘Meindert is altijd één van mijn grote voorbeelden geweest en ik heb veel respect voor hem, maar ben wel een andere bestuurder en van een andere generatie’.
Een regelmatig terugkerend gespreksonderwerp binnen het college gaat over de toekomst van Pekela. Uiterlijk eind 2019 wordt bepaald wat feitelijk bestuurskracht van Pekela is en hoe het verder moet gaan. Volgens Kuin is een gemeentelijke herindeling niet te voorkomen en blijft het jammer vinden dat de gemeente Veendam eerder de variant Pekela, Stadskanaal, Veendam af heeft geschoten, maar zegt hij: ‘in mijn ogen is een variant met Stadskanaal, Westerwolde en Oldambt meer werkzaam’. Kuin is realistisch en beseft dat het in Oost-Groningen moeilijk is en blijft mensen aan een baan te helpen, dat door de gedecentraliseerde rijkstaken een grotere ambtelijke deskundigheid wordt gevergd, dat dit niet meer lukt als individuele gemeente. Veendam kiest een andere weg dan Pekela waardoor er sprake is van een verwijdering tussen beide gemeenten. Hij vindt dit jammer, en beseft dat elk besluit wat je neemt invloed heeft op de inwoners.
De komende tijd zal hij met de nodige zorgvuldigheid de gemeenteraad bijstaan om het proces, toekomst gemeente Pekela, vorm te geven. Ondanks dat de wereld vluchtiger en sneller is geworden, waar ouders veelal werken en kinderen met hun drukke bezigheden zijn, weet Kuin uit eigen ervaring dat raadswerk intensief, maar ook hartstikke leuk is. Je leert om niet in details te verzanden, je gebruikt je sociale vaardigheid en je hoort de dagelijkse problemen in het dorp. Kuin: ‘Daardoor kunnen raadsleden vaak beter beoordelen waar de gemeente qua richting naar toe moet’.
Over veiligheid zegt hij het volgende: ‘Het is belangrijk dat mensen zich veilig voelen in hun woonomgeving, echter 100% veilig bestaat niet! Inbraken/ontvreemding loopt in aantal terug, maar geweldsdelicten in de familiesfeer is te hoog en overlast drugs is er nog steeds te veel. Aangezien drugsgebruik een ondermijnend karakter heeft ben ik extra waakzaam dat er geen samenleving onder onze samenleving ontstaat. Met Politie, Openbaar ministerie en woningcorporatie Acantus blijven we steeds kijken naar de oorzaak’. Bijzonder trots is de burgemeester op de taak van de adviseur voor Openbare Orde & Veiligheid, welke is uitgebreid door nauwere samenwerking met het Sociaal Team als het gaat om huisuitzettingen, overlast van buren en vervuiling. Kuin: ‘We proberen vroegtijdig te signaleren en aan de voorkant oplossingen te bieden, zonder dat er direct Politie of OM bij betrokken wordt’.
In de jeugdzorg komt de gemeente Pekela 1,2 miljoen tekort en het Rijk wil dit niet volledig compenseren. De kostenbesparing moet zitten in preventief handelen. Het Sociaal Team zal bij scholen actiever worden. Kuin: ‘We zijn bezig om een nieuw gemeentelijk onderwijsbeleid vast te stellen samen met de scholen, wat als basislijn heeft dat de Pekelder jeugd onderwijs krijgt wat ze verdienen, en hoe het beste hun talenten maximaal ontplooid kunnen worden’.
Door het Regionaal Trainingscentrum stromen steeds meer mensen door naar een reguliere baan. Kuin vind het een gemiste kans dat Veendam en Stadskanaal niet meedoen met het Akkoord van Westerlee. Hij constateert dat Wedeka wel samenwerkt met Afeer, en is hier blij mee. Hij is realistisch genoeg om te weten dat niet voor iedereen de mogelijkheid is weggelegd om in het eigen inkomen te voorzien. De arbeidsmarkt is complex geworden, vaste banen zijn er bijna niet en je moet mobieler zijn. Maar zegt hij, ‘Ik ben iemand die positief naar voren kijkt en geloof meer in de toekomst dan in het verleden. We kunnen het verleden niet bijsturen, we kunnen er alleen van leren’.
Hij hoopt toch echt dat Pekela een graantje mee mag pikken uit het Nationaal Programma Groningen. Kuin: ‘Gelukkig zijn wij geen aardbevingsgebied, maar het mag niet zo zijn dat al die gemeenten er straks spic en span bijliggen en daarbuiten niet’. De invulling ad 70 miljoen moet nog plaatsvinden, maar ondertussen heeft Kuin wel al met andere bestuurders hierover gesproken.
Pekela ligt mooi centraal en heeft veel te bieden, maar er is geld nodig voor achterstallig onderhoud en om die droom van Pekela te verwezenlijken, een echt forensendorp te midden van Oost-Groningen. Toeristisch gezien kunnen er nog wel wat stappen worden gezet. Geld wordt er gestopt in het wandelfestijn Tocht om de Noord die in september dit jaar op het programma staat. Kuin: ‘Zo laten we de vele deelnemers zien hoe mooi Pekela is’. Over het Heeresmeer zegt Kuin dat dit een gebied is wat economisch belangrijk is, hij denkt zelf dat in de toekomst daar wel wat moet gebeuren, bijvoorbeeld in de vorm van bungalows of een camping.
Aan het einde van het gesprek promoot de burgemeester enthousiast de gemeente Pekela. ‘Kom wonen in Pekela, je woont hier in alle rust en veiligheid, je koopt tegen geringe prijzen een woning, in een groene omgeving, waar kinderen prima onderwijs kunnen genieten en nog op straat kunnen spelen, waar je gewoon jouw dagelijkse boodschappen kunt doen en waar je binnen een halfuur op de fiets in een schitterende omgeving bent, waar de infrastructuur steeds meer soepel aansluit om snel in de omliggende steden te zijn, waar trein- en busstations op korte afstand bereikbaar zijn, waar volop nagedacht wordt over ontwikkeling, innovatie en toerisme, waar tig sportmogelijkheden zijn.
In een grote herindeling zal het gemeentehuis een ander concept krijgen. Dan moet je denken aan gemeentewinkels waar je naar binnen kunt stappen voor informatie en hulp, of zomaar voor een praatje en een kopje koffie. Kuin tot slot: ‘Durf te dromen hoe een gemeente Oost-Groningen er uit komt te zien, maar zorg altijd dat het laagdrempelig blijft’.
Interview Herman Alink en Wilma Swarts voor RTV1