Direct naar de inhoud.

Oost-Groningen komt met agenda voor de toekomst: ‘Hard nodig’

  • door:
  • op:
Nieuwe Pekela vanuit de lucht | Foto: ANP via RTV Noord
REGIO – De Oost-Groninger gemeenten Oldambt, Pekela, Stadskanaal Veendam en Westerwolde gaan intensiever met elkaar samenwerken. Om geld los te peuteren bij provincie, Rijk en Europa, wordt er een Regionale Agenda opgesteld die de doelen van Oost-Groningen moet realiseren.
De agenda is bedoeld om de gemeenten niet achterop te laten raken met andere regio’s in onze provincie. Vier van de vijf gemeenten in deze agenda ontvangen geen miljoenen uit het Nationaal Programma Groningen en om niet langer afzonderlijk als gemeenten te lobbyen naar geld, is er volgens de gemeenten een Regionale Agenda nodig.

Geld los peuteren

Burgemeester Klaas Sloots van Stadskanaal is een van de kartrekkers van de agenda. Volgens hem is de agenda nodig, om ook na programma’s als de Regio Deal Oost-Groningen (30 miljoen) en Kans voor de Veenkoloniën (13 miljoen) geld los te peuteren die nieuw beleid in Oost-Groningen mogelijk maken.
‘De Regionale Agenda is geen project of programma op zich’, zegt Sloots tegen RTV Noord. ‘Het is een document met wensen, doelen en ambities waarmee we op pad kunnen om meer geld en ondersteuning naar de regio te halen. Want dat is hard nodig.’

Nieuwe poging

Het opstellen van de Regionale Agenda is een nieuwe poging om Oost-Groninger gemeenten inniger met elkaar te laten samenwerken. De gemeenten kennen een historie van onderlinge twist. In het verleden kwamen de bestuurders samen in de Streekraad Oost-Groningen, dat orgaan werd in 2011 opgeheven en daarna ontstond er een periode waarin gemeenten meer voor zichzelf gingen.
Dat kwam tot uiting in de situatie rond Synergon en Wedeka. Een ‘Akkoord van Westerlee’ moest ervoor zorgen dat de werkvoorzieningsschappen Wedeka en Synergon gingen fuseren, maar doordat bestuurders uit Veendam en Stadskanaal botsten met bestuurders uit Oldambt en Pekela over dit onderwerp, strandde het Akkoord van Westerlee en kwamen de verhoudingen op scherp te staan. Ook het feit dat Veendam tegen een herindeling met Pekela en Stadskanaal stemde, hielp niet mee.

Niet belast met erfenis

Een nieuwe generatie burgemeesters, niet belast met die erfenis, wil van dat imago af. De Regionale Agenda moet doordringen op het provinciehuis, in Den Haag en in Europa.
Dit is een artikel van RTV Noord en Martijn Folkers. RTV Noord en RTV1 werken de komende tijd nauw samen om zo meer lokaal nieuws te brengen. 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal