Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Programma ‘bevrijdings-vierdaagse’ Drouwen

DoorDeNacht klinkt een lied – F: Elisabeth Melchior

DROUWEN – In april is het vijfenzeventig jaar geleden dat Drouwen en omgeving, door Fransen, Canadezen en Polen, werd bevrijd. In Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen wordt van 9 t/m 12 april 2020 bij dit belangrijke historische feit stilgestaan. In de dorpen zijn verschillende verenigingen inmiddels druk bezig met de uitwerking van de plannen.

Theatervoorstelling

De speciale werkgroep is bijzonder in zijn nopjes met de komst op donderdagavond 9 april a.s. van de theatervoorstelling ‘Door de nacht klinkt een lied’. Een voorstelling over drie zangeressen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een joodse jonge vrouw vlucht naar Londen en wordt de trooststem van Radio Oranje. Een beginnend chansonnière meldt zich noodgedwongen aan bij de Kultuurkamer en een joodse violiste en zangeres zingt om te overleven in het cabaret van kamp Westerbork.

Hun namen behoren tot ons muzikale erfgoed: Jetty Paerl, Conny Stuart en Jetty Cantor. Drie vrouwen die op heel verschillende wijze al zingend de oorlog weten door te komen. Jetta Starreveld, Monique de Adelhart Toorop en Mirjam van Dam vertolken de rollen van deze ‘radiodiva’s. Jetty Paerl werkte mee aan het beroemde cabaret De Watergeus van Radio Oranje, dat de uitzendingen vanuit Londen verzorgde. Conny Stuart was lid van De Kultuurkamer. Deze organisatie was ingesteld door de Duitse bezetters. Onder andere kunstenaars en muzikanten moesten daarbij aangesloten zijn om te mogen werken. Jetty Cantor zat gevangen in Kamp Westerbork, net als vele andere uit Duitsland gevluchte artiesten. Zij moest samen met andere artiesten door middel van revue de Duitse leiding animeren. In tijd van oorlog blijkt entertainment van levensbelang te zijn. De radio staat centraal in de voorstelling en regelmatig zijn ook geluidsfragmenten te horen. Ook vertellingen maken onderdeel uit van het programma. Guus Westdorp begeleidt de dames op piano.

Alle liedjes uit de voorstelling zijn geschreven en uitgevoerd in de periode 1937-1945. Liedjes over verlangen naar betere tijden, als “Als heel de wereld rust”, “Ich liebe dich”, “Een oogenblikje stilte”, niets-aan-de-hand liedjes als “Verduisteren” en “Auf der Heide”, maar ook verzetsliedjes als “Kindervragen”, “Da’s niet waar zegt Goebbels” en “Van jou heb ik niets meer gehoord” komen voorbij. De voorstelling in het Dorpshuis Meester Hekman Hoes begint om 19.30 uur met een inleiding. Kaarten a acht euro per stuk (inclusief twee maal koffie/thee + koek) zijn nu al te reserveren via: dorpsdbb@ziggo.nl en vol is vol!

Verhalenavonden
Op de vrijdagen 21 februari en 20 maart a.s. wordt u uitgenodigd om aan te schuiven tijdens een avond vol verhalen uit de oorlog. Luister in de aanloop naar het bevrijdingsfeest naar de persoonlijke verhalen van dorpsgenoten en ooggetuigen uit onze regio maar praat ook gewoon mee. Op een groot scherm zijn bijzondere en onbekende foto’s uit die jaren zien. De bijeenkomsten in het Dorpshuis Meester Hekman Hoes beginnen beide keren om 19.30 uur. U bent van harte welkom en de toegang is gratis.

Volg het laatste nieuws rond dit evenement op de speciale pagina op Facebook: ‘bevrijding drouwen 2020’. Voor contact: bevrijdingdrouwen@gmail.com

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.