Direct naar de inhoud.

Onthulling monument voor de familie Drenth

  • door:
  • op:
Monument 21

STADSKANAAL – Na bijna drie jaar voorbereiding is het kunstwerk Monument-21, opgericht ter ere en nagedachtenis aan het onbaatzuchtige optreden van de familie Drenth, klaar. Het staat aan de Barkelazathe in Stadskanaal. In de 2e wereldoorlog hebben Willem en Hindertje Drenth samen met hun dochters Lammie en Fennie geschiedenis geschreven. Zij hebben vanaf de zomer van 1942 aan veertien onderduikers waarvan dertien Joden onderdak geboden. Wonderwel hebben ze allen de oorlog overleefd. Voor deze uitzonderlijke prestatie hebben ze vijftig jaar geleden al de Joodse Yad Vashem onderscheiding gekregen.

Oorlogsgeschiedenis

Drie jaar geleden bedachten enkele inwoners uit deze streek dat er een blijvende herinnering moest komen en dat dit deel van de oorlogsgeschiedenis van Stadskanaal ook doorverteld zou moeten worden aan toekomstige generaties. En dat gaat lukken. Met een extra provinciale bijdrage zal niet alleen het verhaal van het Achterhuis van Stadskanaal maar ook, middels lesbrieven, meer verhalen over de oorlogsgeschiedenis van de regio digitaal worden beschreven (www.monument21.nl).

Onthulling in 2021

Kunstwerk Monument-21

Afgelopen 30 april zou dit kunstwerk, dat feitelijk in de achtertuin staat waar vroeger het huisje heeft gestaan, worden onthuld. Vanwege de corona-pandemie kon dit niet doorgaan. In overleg met de familie Drenth heeft het bestuur van de stichting Drenth Monument nu besloten om de onthulling een jaar uit te stellen. Exact 76 jaar na de bevrijding van Stadskanaal, op maandag 12 april 2021, zal het kunstwerk officieel worden onthuld door de 93 jarige Lammie Kosses-Drenth, dochter van Willem en Hindertje, samen met de commissaris van de koning René Paas. Nazaten van de onderduikfamilie De Levie, destijds geëmigreerd naar Israël, hebben aangegeven bij deze gebeurtenis aanwezig te willen zijn.

Belangstellenden zijn overigens op die middag van harte welkom.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal