Direct naar de inhoud.

Vrijheidsexpress maakt opnamen van Drenth Monument

  • door:
  • op:
De boerderij van de familie Drenth
Foto: Stichting Drenth Monument

STADSKANAAL – De  uitgestelde viering van de bevrijding in 1945 wordt momenteel voorbereid. Daarvoor rijdt de Vrijheidsexpress, met een Amerikaanse legertruck, kriskras door de provincie Groningen om bevrijdingsverhalen op te tekenen.

 

,,Eigenlijk komen we in alle gemeenten’’, zegt Anja Reenders van De Verhalen van Groningen. Het project maakt deel uit van het programma 75 + 1 jaar vrijheid in Groningen. De Verhalen van Groningen vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog aan de hand van 75 bijzondere verhalen. Op basis van die verhalen zijn de culturele producties ontwikkeld die met de Vrijheidsexpress worden bezocht.

,,Er is op elke locatie ontzettend hard gewerkt. Mensen hebben een muzikaal verhaal gemaakt, een theaterstuk of tentoonstelling, films of een podcast. Allerlei culturele uitingen geënt op eigen, lokale oorlogsverhalen. Omdat het ook dit jaar niet mogelijk is om als bezoeker langs de projecten te gaan, hebben we besloten zelf op toer te gaan’’, zegt Reenders.

“Hoeske aan de Kromme Wiek” – (F: RTV1 / tekening H. Lucassen. )

Het Achterhuis van Stadskanaal is een van de verhalen. Op vrijdag 30 april ’s middags worden er opnames gemaakt van het Drenth Monument en van het door Jan Henk de Groot geschreven en gecomponeerde lied “Hoeske aan de Kromme Wiek”. Dit lied wordt vertolkt  door de folkband FATH uit Ter Apel. Alle opnames worden op 5 mei via Radio Noord uitgezonden. FATH zal op 5 mei tussen 17.00 en 18.00 uur ook live optreden in Groningen.

 

De studenten van de Hanzehogeschool zijn inmiddels druk  doende met de documentaire over het Achterhuis van Stadskanaal. Een oproep in verschillende regionale bladen heeft succes gehad. Er zijn reacties gekomen, ook van personen die de oorlog nog meegemaakt hebben. Zoveel als mogelijk zullen hun verhalen opgetekend worden en binnenkort ook te lezen zijn op de website van de stichting. Voor de documentaire moeten extra kosten worden gemaakt die destijds niet zijn begroot. Voor wie nog wil doneren, wordt verwezen naar de website https://monument21.nl.  Personen die minimaal 250,- doneren, krijgen een ingelijst en genummerd certificaat en een opname van het lied “Hoeske aan de Kromme Wiek” als aandenken.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal