Direct naar de inhoud.

Samenwerking Stichting Drenth Monument en Hanzehogeschool

  • door:
  • op:
Monument21 – Foto: Stichting Drenth Monument

STADSKANAAL – Het verhaal van het Achterhuis van Stadskanaal mag niet vergeten worden. Het moet daarentegen worden doorverteld. Dat is het doel van het kunstwerk, genaamd Monument21,  geplaatst aan de Barkelazathe te Stadskanaal en ter ere van en nagedachtenis aan de familie Drenth. Zij boden in de Tweede Wereldoorlog vanaf de zomer van 1942 onderdak aan zestien onderduikers waarvan dertien van Joodse afkomst. Allen hebben de oorlog overleefd, wonderwel. Willem en Hindertje Drenth ontvingen daarvoor na de oorlog de Yad Vashem onderscheiding.

Een voormalige inwoner van Stadskanaal bracht het bestuur van de stichting Drenth Monument in contact met een aantal derde en vierdejaars studenten van de Hanzehogeschool te Groningen. Dat leidde tot twee projecten.  Het bestuur is erg blij met de keuze van deze negen studenten. Bijzondere bijkomstigheid is dat twee van de negen studenten uit het buitenland komen: uit Duitsland en Spanje. Op deze wijze krijgt het verhaal van het Stadskanaalster Achterhuis ook nog een internationaal tintje.

De eerste groep gaat onderzoeken op welke wijze en met welke middelen het Achterhuis van Stadskanaal onder de aandacht gebracht kan worden voor een zo breed mogelijk publiek. Ze gaan daarvoor niet alleen een communicatieplan schrijven maar willen het verhaal ook actief promoten.

De boerderij van de familie Drenth
Foto: Stichting Drenth Monument

De tweede groep gaat een documentaire maken over de geschiedenis van het Stadskanaalster Achterhuis vanaf 1942 tot en met de realisatie van het kunstwerk. In deze documentaire zal ook gebruikt worden gemaakt van historisch beeld- en geluidsmateriaal. Bijzonder is dat de studenten met gebruik van virtuele technieken een indruk willen geven van het leven in het huisje aan de Kromme Wijk. Het huisje is in de jaren negentig van de vorige eeuw op schaal nagebouwd en dit schaalmodel is in bezit van het Herinneringscentrum Westerbork. Wellicht dat het voor dit doel beschikbaar gesteld kan worden.

De bedoeling is dat beide projecten voor de nieuwe geplande onthulling klaar zijn. De eerder geplande onthulling van het Drenth Monument in de maand april kon voor de tweede keer vanwege corona niet doorgaan. Het bestuur heeft als nieuwe datum gekozen voor 25 oktober a.s. Op die dag wordt de 100e  geboortedag van Bennie Kosses, echtgenoot van Lammie Drenth, herdacht. Helaas zal zij deze onthulling niet meer kunnen bijwonen. Ze overleed in januari dit jaar op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Amstelveen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal