Direct naar de inhoud.

Wat kost het om de hele kerst de kerstverlichting te laten branden?

  • door:
  • op:
Een huis in Veendam volledig versierd met kerstverlichting. (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

REGIO – ‘Those Christmas lights, light up the street’, zo zingt Coldplay in hun kersthit. En ook in onze provincie zien we vele straten oplichten tijdens deze donkere dagen. Maar wat kost het nu eigenlijk om de kerstverlichting te laten branden met de kerst?

Samen met lector energietransitie Martien Visser van de Hanzehogeschool zochten we het uit.

De kerstboom

Tegenwoordig heeft bijna ieder gezin wel led-verlichting in de boom hangen en zijn we uitgegaan van 400 lampjes. ‘Dit vraagt ongeveer 7 Watt per uur,’ zo vertelt Visser. ‘Per 24 uur is dat dan 0,168 kilowatt (kWh). Gemiddeld kost een kWh zo’n 50 cent. Dus voor de kerstboom ben je dan ongeveer 8,5 cent kwijt voor een hele dag.’

Daarbij scheelt het volgens Visser wel dat deze elektriciteit omgezet wordt in warmte. ‘Dat helpt dus een heel klein beetje om je huis warm te houden. Je bespaart dan ook ietwat aan aardgas. Dat kost nu al gauw 1,50 euro per kubieke meter. Als je die rekensom dan gaat maken, bespaar je per 24 uur ongeveer 2,5 cent.’ Dus om je kerstboom 24 uur te verlichten betaal je gemiddeld zo’n 6 cent per dag.

Het hele huis verlicht

Veel mensen houden het niet bij alleen de kerstboom en versieren het complete huis met lichtjes. Visser ziet dat buitenverlichting meer stroom vraagt, waardoor het automatisch ook duurder is. Hier zijn we uitgegaan van 1600 lampjes.

‘Eén buitenlampje vraagt ongeveer 1 Watt, dus daardoor loopt de prijs aardig op. Bij 400 lampjes kom je dan per 24 uur uit op een bedrag van 5 euro.’ Met 1.600 lampjes om je huis kom je dus op een bedrag van 20 euro per dag. ‘Hier heb je natuurlijk niet het neveneffect van de aardgasbesparing’, benadrukt Visser.

‘Knipperende lampjes vragen ongeveer de helft minder energie’ – Martien Visser – lector energietransitie Hanzehogeschool

Naast de gewone verlichting heb je natuurlijk ook knipperende lampjes. Dat maakt volgens Visser wel uit in het gebruik.

‘Ik moest het opzoeken, maar doordat het slechts de helft van de tijd brandt, vraagt het ook de helft van de energie.’ Visser ziet dat als geloofwaardig. ‘Bij fietsverlichting zie je ook dat het vaak knippert om de batterij op die manier te sparen.’

Prijsverschil met kleur?

Als laatste zijn er nog verschillende kleuren licht. Sommige huizen zijn bijna een disco geworden, zoveel verschillende kleuren zijn er te zien. Of daar verschil in zit, weet Visser niet. ‘Als ik op het internet kijk, dan zijn er wel verschillen. Ik zou daar echter mijn hand niet voor in het vuur willen steken. Het zou mij niet verbazen als er voor rood of blauw meer of minder energie nodig is, omdat onze ogen het dan beter kunnen zien.’

Als we zelf op onderzoek uitgaan op internet komen we er ook niet achter of bijvoorbeeld blauw goedkoper of duurder is dan normaal wit licht. Visser wil nog wel een tip meegeven. ‘Gebruik geen oude gloeilampjes meer.’

En dan komen we deze kerst wel door met de led-verlichting. Oh, Christmas lights. Keep shining on.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal