Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

100e aflevering ‘Pretletters’ in vanBeresteyn

RTV1 presentatoren Pretletters: George Flapper en Wim Dussel

RTV1 – Het unieke maandelijkse radioprogramma voor mensen met minder zicht wordt op 4 maart voor de 100e keer uitgezonden. Het wordt geproduceerd door de streek omroep RTV1 in de Veenkoloniën. Het programma brengt maandelijks landelijke onderwerpen en wordt in het hele land en in België beluisterd door blinden en slechtzienden. Pretletters wordt gepresenteerd door George Flapper en Wim Dussel.

George Flapper: “Het programma voldoet aan een behoefte aan onafhankelijke informatie voor deze doelgroep, die niet wordt ingevuld door de landelijke publieke omroepen”. Wim Dussel: “We maken het programma uiteraard geheel vrijwillig samen met diverse medewerkers. Voor de 100e uitzending gaan we nu iets leuks doen. We maken namelijk een programma/show in het Cultuurcentrum vanBeresteyn en nemen die op voor radio en tv uitzending een week later. Ook houden we dan een symposium onder de naam ‘De achterkant van het Zien”. Flapper:”Het symposium over goed en gelukkig leven met een beperking helemaal ter gelegenheid van deze feestelijke honderdste uitzending van ons maandelijkse radioprogramma.

In de bibliotheek

In de bibliotheek van Veendam wordt de 100e aflevering van Pretletters met publiek opgenomen en aansluitend volgt het symposium: De achterkant van het zien.

De onderwerpen in Pretletters worden altijd kritisch, uitdagend en onderzoekend benaderd. Voor mensen met minder zicht kan het een waardevolle informatiebron zijn, mede omdat ze dit meestal niet van deskundigen horen, waarvan ze dat juist zouden mogen verwachten. Met minder zicht is goed en gelukkig te leven, zoals regelmatig in het programma te horen is.

“Goed en gelukkig leven met een beperking” is het centrale thema van het symposium. Vier sprekers zullen dit thema vanuit hun eigen vakgebied beschouwen. Ze komen van buiten de kring van blinden en slechtzienden. Dussel: “We hopen dan ook dat ze op een wat dwarse manier tegen de materie aan kunnen kijken”.

De uitgenodigde sprekers voor het symposium zijn:

  • Dick Willems, hoogleraar Medische Ethiek Huisartsengeneeskunde A’dam UMC.
  • Miriam van Reijen, filosoof met als specialiteit de Stoa en Spinoza.
  • Hans van de Sande, sociaal psycholoog Rijks Universiteit Groningen.
  • Jellie Tiemersma, ondernemer in diversiteit en inclusie.

Voorafgaand zal Bram Rutgers van der Loeff, oud voorzitter van de Macula Vereniging, spreken over hoe Pretletters kan bijdragen aan de emancipatie van de slechtzienden.

 Programma

13:30 uur  ontvangst

14:00 uur  opname 100ste uitzending van Pretletters.

15:00 uur  Feestrede over emancipatie van slechtzienden

15:20 uur  symposium en discussie met het publiek.

16:30 uur  borrel

17:30 uur  einde

Wanneer

Vrijdag 28 februari in de Jonckherenzaal, 2e etage, van Cultuurcentrum vanBeresteyn en de bibliotheek in Veendam, Museumplein 5e  9641 AD Veendam. – Voor aanmelden en informatie kunt u mailen op: pretletters@rtveen.nl – Deelname is gratis. We vragen wel een vrijwillige bijdrage.

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.