Direct naar de inhoud.

Verdwijnen van de kerken

  • door:
  • op:

STADSKANAAL – Een lege kavel, een bouwput. Een beeld wat heel normaal is, toch betreft het hier de plek waar tot aan 2020 het gebouw stond waar de Evangelische Lutherse dienst gehouden werd. Steeds meer kunnen we de conclusie trekken dat kerkgebouwen sluiten en zoals hier, de Evangelische Lutherse Kerk zelfs uit het straatbeeld verdwijnt.

Herkenbaar
De Lutherse kerk was sinds 1875 gevestigd in Stadskanaal nadat glasblazer Heinz, jaren daarvoor, uit Duitsland neerstreek in Stadskanaal en de kerk gingen stichten. De Lutherse kerk liet zich herkennen door veelal een zwaan op het torentje van de kerk. Zo ook de kerk in Stadskanaal, waar iedere zondagochtend heel vertrouwd, even voor half tien, de klokken geluid werden door de koster om de dienst van de zondag aan te kondigen. En wie goed luisterde hoorde de diverse kerkklokken van de andere kerken in Stadskanaal ook.

Verandering
Zoals elk tijdspad kent de Lutherse kerk ook een verandering. Een heuse metamorfose vond plaats in 1966 en nog eens in 1999 waarbij de kerk gemoderniseerd werd en authentieke elementen verdwenen. De restauratie in 1966, waar een grote zaalkelder verwezenlijkt werd, heeft zelfs het journaal nog gehaald. Door tijdsdruk werd er zelfs nog geholpen door handuitgraving.

Laatste kerkdienst
Op 29 april 2018 gebeurde hetgeen waar al jaren voor wordt gevreesd binnen kerken in Nederland. De laatste kerkdienst vond plaats aan de Hoofdkade in Stadskanaal. Daarna zouden voorgoed de deuren sluiten. Wat nu rest is een bouwput. Over enige tijd verrijst hier een woning en zal er alleen nog een herinnering zijn aan de Evangelische Lutherse Kerk in Stadskanaal.

Door: Gertjan Kamst



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal