Direct naar de inhoud.

Basisscholen na meivakantie open, geen evenementen in de zomer

  • door:
  • op:
Bron: NOS

DEN HAAG – Premier Rutte gaf dinsdagavond in een persconferentie een update over de huidige coronamaatregelen. De minister-president gaf aan dat hoewel de cijfers in de ziekenhuizen en ic’s ‘hoopvol’ zijn dat snelle versoepeling nog te gevaarlijk is. Hij verdeelde de nieuwe en huidige maatregelen in vijf punten.

1: Basisscholen weer open

De basisscholen, speciaal onderwijs (basis) en kinderopvang gaan na de meivakantie weer open. Dit heeft het kabinet besloten op advies van het Outbreak Management Team (OMT). Kinderen gaan zoals het nu lijkt de helft van de week naar school. Het idee is dat daardoor de ene helft van de klas in het begin van de week naar school gaat en de andere helft aan het eind van de week. De premier voegde hieraan toe dat leerkrachten dan ook dezelfde testmogelijkheden krijgen als de werknemers in de zorg. Dat betekent als een leerkracht klachten ondervind hij of zij dan direct kan worden getest op het coronavirus.

Het voortgezet onderwijs zal zich moeten gaan voorbereiden op een 1,5 meter cultuur binnen de scholen. Deze zullen dan waarschijnlijk vanaf 1 juni weer open kunnen gaan.

2: Sport; kinderen kunnen sporten, jongeren op 1,5 meter afstand

Vanaf 28 april 2020 kunnen kinderen tot 12 jaar weer gaan trainen. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar ook maar dan alleen op 1,5 meter afstand. Wedstrijden zullen voor beide groepen niet doorgaan ze mogen alleen met elkaar trainen. Gemeentes zullen gevraagd worden om dit te gaan handhaven.

3: Evenementen afgelast tot 1 september

De derde regel is voor alle zomerevenementen een grote domper. De huidige maatregel wordt met 3 maanden verlengd tot 1 september. Dit betekent ook dat bijvoorbeeld het Pagefestival in Stadskanaal dit jaar geen doorgang zal kunnen vinden. Het festival stond gepland voor het weekend van 20 en 21 juni.

De maatregel betekend ook dat het betaalde voetbal dit seizoen officieel van de baan is. Hoe de Eredivisie en de eerste divisie dit gaan oplossen is nog niet bekend.

4: Wat verander er niet?

Een aantal dingen blijven voor de rest onveranderd. Contactberoepen zoals kappers, fysiotherapeuten en de horeca zullen nog steeds niet uitgevoerd kunnen worden. Het RIVM onderzoekt momenteel of het mogelijk is om mondkapjes voor deze beroepsgroepen in te zetten. Hier komt later meer informatie over.

Verder zullen er ook nog steeds geen bezoekersregelingen in verpleegtehuizen mogelijk zijn. “Hier zit natuurlijk veel pijn en verdriet” zegt Rutte. “Maar we moeten dit doen om onze ouderen te beschermen.”

5: Basisregels blijven ook na 28 april hetzelfde

Rutte benadrukt dat de basisregels ook na 28 april gehandhaafd blijven. Hieronder vallen bijvoorbeeld de 1,5 meter regel, het alleen boodschappen doen en het verzoek om zoveel mogelijk thuis te blijven en vanuit daar te werken.

Persoonlijke noot

De premier sloot zijn betoog af met een persoonlijke noot; “Ik heb de afgelopen dagen flink met deze maatregelen geworsteld, ik wil dolgraag versoepelen maar dat is eng en gevaarlijk. Als het virus weer gaat pieken en al die geweldige mensen in de zorg weer meer werkdruk krijgen hebben we een nog groter probleem. Dat willen we echt niet.”-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal