Direct naar de inhoud.

Basisschoolleerlingen maken kennis met de Groningse taal: ‘Doodzonde als het uitsterft’

  • door:
  • op:
Leerlingen van basisschool ’t Haimstee in Veendam maken kennis met de Groningse taal. F: RTV Noord

VEENDAM – Om kinderen kennis te laten maken met het Gronings heeft de pedagogische academie voor basisonderwijs (pabo) een speciale les ontwikkeld. Aan de leerlingen van basisschool ’t Haimstee in Veendam de eer om als een van de eersten de speciale Grunneger les te krijgen.

 ‘Meester’ Quincy van de pabo aan de NHL Stenden ontwikkelde samen met z’n medestudenten de speelse opgezette les. ‘Het is geen talige leerlijn die wij maken, het is gewoon kennismaken’, benadrukt de leraar in opleiding.

De leerlingen maken opdrachten, kunnen daarmee een code verdienen, openen een deurtje en daarachter zit een activiteit die ze dan uit kunnen voeren. Voor de bovenbouw speelt een ‘escapehuis’ een centrale rol, voor de onderbouw is dat de Martinitoren. ‘Zo komen de leerlingen elke keer een stapje verder. Die spelactiviteit, dat maakt het ook leuk.’

‘Af en toe een woordje’

De Groningse troubadour Hans van der Lijke vrolijkt de les aan de onderbouwleerlingen van ’t Haimstee op met een liedje, vanzelfsprekend in het Gronings. ‘Meester’ Quincy: ‘Zelf ben ik opgegroeid met het Gronings en ik spreek het redelijk. Ik vind het gewoon prachtig. Het Gronings sterft langzaam uit en dat vind ik doodzonde. Vandaar deze les.’

Het Gronings verdient het om extra aandacht te krijgen op scholen, vindt ‘meester’ Quincy. ‘Gronings praten wordt vaak als een negatieve eigenschap beschouwd en dat is zonde. Je hoort hier weleens een Gronings woordje tussendoor hier in de klas, maar het is niet echt dat ze Gronings kunnen spreken. De cursus is dus vooral een kennismaking.’

Dit is een artikel van RTV Noord |  RTV1 en RTV Noord werken de komende tijd nauw samen om zo meer lokaal nieuws te brengen. -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal