Direct naar de inhoud.

Column: Jong en beperkt

  • door:
  • op:
F: Ella Mlynarczyk

COLUMN – Hielke Bosch schrijft wekelijks column vanuit het perspectief van zijn beperking Achondroplasie (groeistoornis) Deze column is wekelijks te beluisteren bij het radioprogramma  1 op zaterdag op zaterdagochtend. En hier te lezen 

Deze week was er weer een persconferentie van ons kabinet, volgens mij alweer nummer 127, ben de tel een beetje kwijtgeraakt. Buiten het feit dat onze geliefde tolk Irma ineens uit beeld liep verbaasde ik mij nog ergens over. Namelijk de oproep van Rutte aan de jongeren om mee te denken met de huidige crisis en met ideeën te komen. Later zei de premier dat hij dit wat praktischer bedoelde. Zo zouden jongeren actie moeten ondernemen met bijvoorbeeld de school of de gemeente. De revolutie van de jongere generatie zo noemde onze minister-president het.

Even tussendoor; met die uitspraak zou ik voorzichtig zijn als je kijkt wat sommige jongeren aan de kust met dat advies hebben gedaan richting de Boa’s maar dit terzijde. 

En begrijp me niet verkeerd, hier is uiteraard niets mis mee. Jongeren laten meedenken is een goed idee want wij moeten per slot van rekening de schade die deze crisis veroorzaakt over een aantal jaren proberen recht te trekken. Maar wat mij een beetje blijft steken is dat ik Rutte nog steeds niet zo’n oproep naar de gehandicapten heeft uitgeroepen. Dat lijkt mij, na deze groep een aantal keren over het hoofd te hebben gezien in de maatregelen, toch geen overbodige luxe. Tuurlijk krijgen alle jongeren te maken met deze crisis maar dat geldt voor de jongeren die met een beperking kampen nog eens dubbel. Als onze premier dan ook de jongeren uitnodigt op het Catshuis voor een goed gesprek wil ik hem dan ook de uitdrukkelijke tip geven om ook jongeren met een beperking uit te nodigen. Je moet een crisis als deze natuurlijk van alle kanten zoveel mogelijk belichten.

Kijk bijvoorbeeld naar het onderwijs. Hoewel deze langzaam aan weer open gaat, geldt dit niet altijd voor het speciale onderwijs. Hier zijn veel leerlingen die door hun beperking nog steeds thuis moeten blijven omdat het voor hen te gevaarlijk is om met het virus in aanraking te komen. En dat geldt niet alleen voor school ook sporten en gewoon de leuke dingen met vrienden en familie zijn voorlopig lastiger te bewerkstelligen. Vraag dus ook deze mensen ook naar hun mening, hoe zei vinden dat dit probleem opgelost moet worden. Zo kunnen we Nederland ook weer voor deze jonge groep weer leefbaarder maken. -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal