Direct naar de inhoud.

Nederland gaat morgen weer op slot: ‘Wanneer houdt het op?’

  • door:
  • op:
De basisregels | Foto: ANP via RTV Noord

REGIO – Nederland gaat vanaf morgen weer op slot. Dat werd vanavond in de persconferentie van demissionair premier Rutte, minister de Jonge en OMT voorzitter Jaap van Dissel bekend gemaakt. De nieuwe lockdown komt voort uit de snelle verspreiding van de Omikron variant van het coronavirus. Een lockdown moet deze verspreiding af gaan remmen. 

Vanaf morgen 05.00 uur gaat de lockdown in en zal in ieder geval gelden tot 14 januari. Tijdens de lockdown gaan niet essentiële winkels, horeca, contactberoepen zoals kappers, bioscopen, musea en theaters dicht. Ook het onderwijs gaat op slot, van basisscholen tot de universiteit tot in ieder geval 9 januari. Kijk voor alle maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Lokale ondernemers

Juwelier Joseph Kremer uit Veendam en Koos Abeln van bioschoop Smoky uit Stadskanaal zaten vanavond bij RTV Noord om het over de nieuwe lockdown te hebben. Wanneer houd het op? Vraagt Abeln zich hardop af. Zijn bioscoop moest de afgelopen periode sowieso al om 17:00 uur sluiten, maar ook het overdag film kijken is nu geen optie meer. 

‘In deze tijd komen er veel nieuwe releases uit. December is ongeveer 20% van onze omzet, dus die streep door deze rekening is heel dik.’ Abeln hoopt dat hij de nieuwe films in januari weer op het doek kan tonen. ‘Ze moeten niet te lang op de plank blijven liggen.’

Veendammer juwelier Joseph Kremer zag net als zijn andere regionale collega’s vandaag veel drukte bij hem in de winkel. Anders dan Abeln zag hij deze harde maatregel totaal niet aankomen. ‘Je hoopt dat ze het nog over de kerst heen schuiven, maar helaas.’

Joseph Kremer in zijn juwelierszaak in Veendam (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

Kerstinkopen

Ondernemers missen nu de vele grote kerstinkopen van hun klanten. ‘Vandaag was door de grote drukte een kleine pleister op de wonden, maar meer ook niet’, aldus Joseph Kremer.

Ondanks de steunpakketten van het kabinet ziet Kremer toch nog een flink omzetverlies in de afgelopen tijd. ‘Ik denk dat je een mooi huis in Veendam kan kopen van het geld dat we zijn misgelopen.’

Afhalen mag in de nieuwe lockdown nog wel. Centrum Stadskanaal heeft daarom hun concept ‘Stadskanaal aan Huis’ weer van de plank gehaald, zo laten ze op sociale media weten.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal