Direct naar de inhoud.

Scholen weer open: ‘we hadden uit voorzorg alles al klaarstaan voor thuisonderwijs’

  • door:
  • op:
Foto: Freepik

LANDELIJK – De basisscholen en middelbare scholen gaan vanaf maandag weer open, het hoger onderwijs en universiteiten in ons land nog niet. Dat heeft het demissionair kabinet besloten.

Vorige maand begon de kerstvakantie een week eerder uit vrees voor de omikronvariant. Vooral kinderen in de bovenbouw van de basisschool bleken een bron van snelle verspreiding.

‘Het OMT ziet dat de besmettingen bij de jongste zijn afgenomen’, aldus demissionair minister Slob. ‘Juist bij de oudere jongeren is dat nog niet het geval, dus op hoger onderwijs en universiteiten moet nog online les worden gegeven.’ Op 14 januari is er weer een nieuw weegmoment.

Beter voor de kinderen

‘Heerlijk’, zegt Pim Holsappel, directeur van basisschool Oranje Nassau in Stadskanaal. ‘We hadden in de vakantie alles al klaargezet zodat we maandag direct online konden gaan. Maar zijn blij dat het niet hoeft, dit is voor de kinderen veel beter.’ De lockdown was voor Holsappel een logische stap; ‘ook wij hadden een groep die naar huis moest vanwege besmettingen.’

Oranje Nassauschool Stadskanaal

Geen lichtzinnig besluit

Ook Lieneke Slim, directeur van CBS Anne de Vries in Stadskanaal, is opgelucht dat ze maandag weer ‘gewoon’ naar school kunnen. ‘Ik heb het zeker gehoopt, maar was vanochtend nog wel in dubio.’ Toch heeft ze begrip voor de lockdown. Slim: ‘Ik denk niet dat de sluiting een lichtzinnig besluit is geweest. Het was misschien niet wenselijk, maar er is echt wel goed over nagedacht.’

Ook Slim zag hoe snel de besmettingen binnen school opliepen. Ze vraagt zich hardop af: ‘Als de helft van de klas thuiszit of de leerkrachten ziek worden, wat is dan nog de kwaliteit van onderwijs?’

CBS Anne De Vries
CBS Anne De Vries in Stadskanaal

Verstandig voor het geheel, niet voor de kinderen

Jacqueline Drok is directrice-bestuurder van OPO Borger-Odoorn, de stichting van alle openbare basisscholen in de gemeente. Ook zij is blij dat de scholen weer open mogen. ‘Ik denk dat het nodig was om zoveel mogelijk bubbels te organiseren voor de kerst en de besmettingen niet uit de hand te laten lopen. Of het sluiten van de scholen daartoe het beste middel was weet ik niet. Het was misschien verstandig voor het geheel, maar niet voor de kinderen.’

Belang van de kinderen vergeten

De afgelopen dagen kwam van veel kanten kritiek op de gedwongen schoolsluiting. Zo deden Unicef en 59 andere organisaties donderdag een oproep het kabinet om de scholen na de kerstvakantie direct weer te openen. ‘Minderjarigen worden verantwoordelijk gemaakt voor de gezondheid van volwassenen, maar de belangen van kinderen zelf worden vergeten’, aldus de organisaties.

Drok, Holsappel en Slim zijn het erover eens dat het een belangrijks geluid was. Drok: ‘Het is belangrijk dat we met zijn allen voor de belangen van de kinderen gaan staan.’ Slim: School is de plek waar je onderwijs krijgt, maar het gaat ook om omgaan met elkaar, de sociaal emotionele ontwikkeling.’

Het liefste gaan ze zo snel mogelijk terug naar hoe het was voor corona. Maar ze delen ook de zorgen voor aankomend jaar. Slim: ‘De school raakt versnipperd, groepen of docenten die noodgedwongen thuiszitten, problemen met het vinden van invalleerkrachten. Het is niet het onderwijs dat je graag wilt geven.’

Opnieuw dicht?

De scholen zijn inmiddels wel wat gewend als het gaat om thuisonderwijs of het naleven van protocollen. Toch blijft thuisonderwijs vooral in de onderbouw lastig. Holsappel: ‘Online onderwijs voor jonge kinderen is gewoon waardeloos, er komt dan veel bij de ouders terecht.’

Drok: ‘Er heerst bij ons een hele positieve sfeer, mensen zetten echt samen de schouders eronder. Leerkrachten vinden het fijn als de scholen open blijven en kunnen dat ook aan. Maar ze zijn ook flexibel, als door besmettingen er weer klassen naar huis moeten pakken ze het online onderwijs op.’

Alle drie zijn ze ontzettend trots op hun team. Slim: ‘Als ik zie hoeveel werk ze hebben verstouwd in de afgelopen periode kan ik alleen maar zeggen fantastisch gedaan. Het vraagt al heel erg lang heel veel van mensen. Gewoon de school weer open en de mensen laten doen waar ze goed in zijn, daar is iedereen bij gebaat.’

 

 

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal