Direct naar de inhoud.

Column: Ode aan Marc de Hond

  • door:
  • op:
F: Ella Mlynarczyk

COLUMN – Hielke Bosch schrijft wekelijks een column vanuit het perspectief van zijn beperking Achondroplasie (groeistoornis). Deze column is elke zaterdagochtend te horen in het radioprogramma 1 op Zaterdag en hier te lezen.

Deze week werden we natuurlijk overspoeld aan vervelende nieuwsberichten, mensen die elkaar in de haren vlogen, appgesprekken en nog veel meer. Maar dat valt allemaal in het onzin bakje na het nieuws van afgelopen donderdag, toen we te horen kregen dat theatermaker en rolstoelbasketballer Marc de Hond was overleden.

Buiten het feit dat hij een geweldige sporter, theatermaker en ondernemer was, was hij ook voor velen waaronder mijzelf een ware inspiratiebron. Hoe je ondanks dat je een beperking hebt gewoon door kunt leven en hoe. De wijze waarop hij leefde vind ik een voorbeeld voor velen, hij maakte bijvoorbeeld een theatervoorstelling over zijn leven zodat als hij er later niet meer zou zijn dat zijn kinderen nog naar zijn levensverhaal konden kijken. Hij liet zich hiervoor door verschillende mensen interviewen. Ga daar maar is aan staan. Daar is ook een ongelofelijke moed voor nodig. Mensen beseffen het zich vaak niet maar het kan enorm moeilijk zijn om op een zo openhartige manier over je handicap te praten. En zeker op tv waar iedereen je kan zien en vervolgens een mening over je kan vormen op bijvoorbeeld de riolerings app Twitter.

Ook de positieve vibe die hij uitstraalde ondanks alles wat hem in zijn leven was overkomen is iets om alleen maar lof voor te hebben. Zelfs in de laatste periode van zijn leven zette hij door. De uitspraak die hij afgelopen maart op tv deed; “Zolang mijn situatie niet uitzichtloos is, blijf ik liever gedeeltelijk in ontkenning” is eentje die lang in mijn hoofd heeft gezeten. Ik vond ‘m moeilijk maar aan de andere kant ook heel krachtig en mooi.

Marc de Hond hoort voor mij dan ook echt in het rijtje van onder andere Bart de Graaff thuis. Iemand die ondanks een handicap alles uit het (korte) leven haalt en ondertussen een grote inpiratiebron is voor iedereen die in hetzelfde schuitje zit.

Rust zacht Marc.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal