Direct naar de inhoud.

Zomertentoonstelling in Keramisch Museum Goedewaagen

  • door:
  • op:

NIEUW-BUINEN – Op zaterdagmiddag 4 juli opent het Keramisch Museum Goedewaagen een nieuwe zomerexpositie over glaswerk uit de collectie van Henk Brans. Voor de 10e zomertentoonstelling uit de collectie Brans, met dit jaar overigens belangrijke bruiklenen uit de collecties Olthof en Meinders beschikt het museum nu over drie prachtige, grote vitrines die het Drents Museum schonk.

Zoals bij alle erfgoedexposities van het Nieuw Buiner museum is ook voor dit project uitgebreid research gedaan. Henk Brans is een jaar lang, soms bijna dagelijks, ‘op jacht’ geweest in kringloopwinkels in de regio en op dagmarkten.

4e generatie

De in augustus 1982 aan de Marktstraat 28 in Musselkanaal na een lange voorbereidingstijd geopende glasfabriek was de laatste van de Kanaalstreek. Ger(ard) Pfeiffer noemde zichzelf glasblazer in de 4e generatie. In een interview in de Winschoter Courant verwees hij naar een voorvader die een glasfabriek in Engeland had. Hij heeft bij Philips Stadskanaal laboratorium glaswerk geblazen. In de kleine glasfabriek van Roossien in Gasselternijveen blies hij samen met Günter Hitze kunstglas.

Emil Pfeiffer

Pfeiffers zoon Emil ging in 1987 op 17-jarige leeftijd in de leer bij zijn vader. Emil Pfeiffer kreeg het eigendom van de fabriek in 1989. Twee jaar later verhuisde fabriek naar Borger om daar tot maart 2001 glas en kristal te produceren. De fabriek trok 15.000 tot 20.000 toeristen per jaar, maar werkweken van 100 uur werden de jonge ondernemer te veel.
Royal Leerdam Cristal bood hem uitkomst.. Emil Pfeiffer werd in 2001 voor 5 jaar productieleider van de legendarische Koninklijke Glasfabriek Leerdam die tot verbijstering van alle glasliefhebbers op 17 april jongstleden na 142 jaar gesloten werd. Emil Pfeiffer werkte vervolgens nog twee jaar tot in 2008 als productieleider bij de Amsterdamse glasfabriek Van Tetterode.

De zomertentoonstelling wordt op 4 juli om 14.00 uur geopend door conservator Friggo Visser. De toegang is gratis, maar in verband van de COVID-19 richtlijnen moeten belangstellenden zich wel van te voren aanmelden via mail@keramischmuseumgoedewaagen.nl.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal