Direct naar de inhoud.

Brongers krijgt ‘bestuurlijke tik op vingers’

  • door:
  • op:
F: Gemeente Stadskanaal

STADSKANAAL – Wethouder Goziena Brongers van de gemeente Stadskanaal heeft de gemeenteraad tekst en uitleg moeten geven over het tekort van 500.000 euro op de aanpak van het centrum in Stadskanaal. Voor het plan was oorspronkelijk 1,4 miljoen begroot, maar Brongers moest de gemeenteraad al eerder melden dat er 500.000 euro extra nodig was vanwege extra kosten.

De coalitiepartijen ChristenUnie, CDA en VVD waren teleurgesteld, maar toonden begrip voor de uitleg van Brongers. Zij gaf aan dat het project flink duurder uitvalt omdat een aantal voorbereidende kosten niet zijn meegenomen in de kostenraming. Dat is een tegenvaller van 185.000 euro. De PFAS-problematiek zorgt voor een tegenvaller van 20.000 euro, omdat er extra onderzoek uitgevoerd moest worden. Ook is het voetpad tussen theater Geert Teis en Wereldrestaurant Goud aangepakt: 30.000 euro extra kosten. Een extra noodweg en het gebruik van ander materiaal zorgen voor tegenvallers van 60.000 en 57.000 euro. Aanpassingen in het ontwerp: 22.000 euro extra aan kosten.

Tegenvallers

Een andere tegenvaller is de dekking voor het vervangen van het openbaar vervoer. Stadskanaal had erop gerekend dat het 150.000 euro aan tegemoetkoming zou krijgen, dat is slechts 75.000 euro. Ook heeft Stadskanaal, om nieuwe tegenvallers op te vangen, een potje onvoorziene kosten van 50.000 euro aan het bedrag toegevoegd.

‘Wij blijven niet hangen aan datgene wat gebeurd is’, zei fractievoorzitter Klaas Remmerts (CDA). ‘De wethouder heeft toegegeven dat er fouten zijn gemaakt.’ VVD-fractieleider Hans Klopstra: ‘We hoeven onze teleurstelling niet te verwoorden in een motie van treurnis.’

Dat wilden de oppositiepartijen SP, PvdA, Gemeentebelangen, Lokaal Betrokken en D66 wel. Hun betoog: in sombere financiële tijden moet Stadskanaal een extra tegenvaller van 500.000 euro slikken, en Brongers is politiek verantwoordelijk. PvdA-leider Egbert Hofstra sprak van een ‘bestuurlijke tik op de vingers’.

‘Deze motie betreurt mij’, zei Brongers in een reactie. ‘Een aantal partijen steunt de motie niet, en dat betreurt mij niet.’

 

 

 

Bron: RTV Noord



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal