Direct naar de inhoud.

Geert Teis wordt niet herbegraven in Stadskanaal

  • door:
  • op:
F: Wikimedia Commons

STADSKANAAL – De man die ons Groningers van Lauwerszee tot Dollard toe liet en laat zingen, komt niet terug naar zijn geboortegrond. Gerhard Willem Spitzen alias Geert Teis Pzn ligt nu begraven in Ruurlo. Amateurhistoricus en schrijver Jan Mooibroek wilde dat hij werd herbegraven in zijn geboorteplaats Stadskanaal, maar dat gaat niet gebeuren.

Dat vertelde Mooibroek zondag in het radioprogramma Noordmannen. De Stadskanaalster wilde dat 75 jaar na dato – Geert Teis overleed in 1945 vlak voor het einde van de oorlog – dat het graf van de Groninger schrijver, dichter en schoolmeester van Ruurlo naar Stadskanaal wordt verhuisd.

Laatste standplaats

Mooibroek deed in samenwerking met Herman Sandman van het Dagblad van het Noorden onderzoek naar de verhuizing van het graf en kwam uiteindelijk bij een kleinzoon van Geert Teis terecht. Die zag er geen heil in om de overblijfselen van zijn opa op te laten graven en gaf dus zijn veto voor het plan. Mooibroek vindt het jammer maar heeft begrip voor het standpunt van de familie.

‘De familie ziet liever dat er meer aandacht wordt besteed aan het werk van Geert Teis in plaats van een verhuizing van het graf’, weet Mooibroek. ‘Dat is ook terecht, maar het zou ook mooi zijn geweest als zijn laatste rustplaats hier in Stadskanaal zou zijn. De plaats waar twee straat, een school en een theater naar hem zijn genoemd. Maar als de familie niet wil en ook de gemeente niet staat te trappelen, moet je dat respecteren’.

Plek in gedachten

Mooibroek had al wel een plek in gedachten voor Geert Teis. ‘Hij zou dan worden begraven op de begraafplaats aan de Semsstraat in Stadskanaal Noord. Daar zou hij dan in berucht gezelschap komen te liggen, want Tjakko Kuipers ligt daar ook’,

Tjakko Kuipers was een Groninger zanger uit het begin van de vorige eeuw die het meest bekend werd door de dubbele moord in 1927 op de beroemde Nederlandse zanger-cabaretier Jean-Louis Pisuisse en en zijn vriendin; zangeres Jenny Gilliams. Gilliams was de ex van Kuipers en kennelijk zat er nog oud zeer bij de Groninger. Kuipers schoot zijn ex-minnares en haar nieuwe vriend dood op het Rembrandtplein in Amsterdam.

Uit de mottenballen

Mooibroek hoop dat het werk van Geert Teis weer uit de mottenballen wordt gehaald. zodat hij de eer krijgt die hij verdient. ‘Het is in coronatijd en in de vakantie wat lastig om alle wegen te bewandelen, maar als het weer wat rustig wordt, dan moeten we naar eens kijken’.

 

 

Bron: RTV Noord-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal