Direct naar de inhoud.

Modelvliegclub zoekt jeugdleden voor drone-racen

  • door:
  • op:
Luchtclub Veendam zoekt nieuwe (jeugd) leden – (F: Henk Drenth)

VEENDAM – (Door Henk Drenth) – In 1975 werd door een stel pioniers uit Veendam en omstreken de Veendammer Luchtvaart Club (VLC) opgericht. De gemeente had aan de modelvliegclub een tijdelijk veld beschikbaar gesteld langs de Jan Kokweg. Na het ontwikkelen van het nieuwe industriegebied werd in 2007 op steenworp afstand de huidige plek aan de Polluxweg toegewezen.

Nieuwe jeugleden

Het ledenaantal was met 12 personen begonnen. Momenteel telt de modelvliegclub 63 leden, waarvan 3 jeugdleden. Van de oudere leden zijn de meesten tussen de 45 en 80 jaar. De club wil graag verjongen en nieuwe jeugdleden aantrekken. En dan met name om een groepje te kunnen vormen voor het wedstrijdvliegen met race-drones. Maar ook het vliegen met motor aangedreven vliegtuigen , zweefkisten en helikopter vliegen is een zeer uiteen lopende boeiende hobby. Voor een redelijk gering bedrag kan je al snel aan de slag.

“Het frappante is dat onze jeugdleden wel met een drone kunnen vliegen, maar niet de specifieke race-dronevliegers zijn waar we naar opzoek zijn”, vertelt secretaris & interim-voorzitter Gerard Mug. Ze vliegen namelijk met de traditionele vliegtuigen wat zeker ook een uitdaging is om dit te beheersen. Het drone-racen is een mogelijke insteek om meer jeugdleden binnen te krijgen. Binnen de VLC heeft men 10 instructeurs. Om zelfstandig te mogen vliegen moet een beginnend lid eerst een veiligheidsbrevet halen. Er wordt een instructeur toegewezen waar simultaan mee wordt gevlogen. De zender is dan gekoppeld aan die van de instructeur, die indien nodig kan hij ingrijpen om een crash te voorkomen. Naast de vrije vlieg middagen en avonden zijn er twee vaste avonden ingesteld. De maandag avond voor het brevet vliegen en de donderdagavond is in principe voor de race-dronevliegers gereserveerd. Tijdens het racen zien de dronevliegers de camerabeelden op het scherm van een FPV bril. Met de hoge snelheden van de race-drones kunnen ze zonder deze bril niet het parcours afleggen.

Jeugd instructeur

F: Henk Drenth

Sinds kort heeft de VLC een jeugd instructeur, zijn vriend die onlangs lid is geworden geeft hij les en dat is de insteek die we graag zien. Naast het dronevliegen vliegt hij met zweefkisten en motorkisten. Bestuurslid Piet Koopmans: “Als je met een vriend van dezelfde leeftijdsgroep gaat lessen is dat heel leuk. We hebben wel een enorme generatiekloof. En toch voelt hij zich zo vrij om op te merken dat ik een beetje met de neus omhoog vlieg. Het hoogteroer moet een beetje getrimd worden zegt hij. Deze jongeren willen we koesteren en ze zoveel mogelijk begeleiden.”

Nederlands Kampioenschap

Eens per jaar vindt bij wisselende clubs het Nederlandse Kampioenschap race-dronevliegen plaats. Een spektakel dat wedstrijdvliegers trekt uit het hele land. De snelheden kunnen oplopen vanaf minimaal 80 kilometer tot bij sommigen tegen de 200 kilometer per uur. De leeftijden van de zeer ervaren deelnemers variëren van een jaar of 16 tot zo’n 35 jaar. Bij de VLC heeft men het dronevliegen voor de Nederlandse kampioenschappen twee keer mogen organiseren. Gerard Mug: “Naast het race-dronevliegen willen we ook proberen om de jeugd een bredere scala aan te bieden. Misschien gaat een dronevlieger het ook leuk vinden om een zweeftoestel of een motorkist te willen gaan vliegen. We willen in principe het aantrekkelijk maken om een zo groot mogelijk aanbod aan te bieden.”

Foto: Henk Drenth

Piet Koopmans: “Het is nu een jongens-mannenclubje. Waarom weet ik niet. Maar er zijn in Nederland ook dames van alle leeftijden bij modelvliegclubs aangesloten. Wij willen ook dames en meisjes bij de modelvliegclub. Ze zijn welkom.”

Voor informatie zie onze website de veendammerluchtvaartclub.nl

Luchtclub Veendam zoekt nieuwe (jeugd) leden – (F: Henk Drenth)-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal