Direct naar de inhoud.

Aanpak groenperken: hoe ging dat?

  • door:
  • op:

STADSKANAAL – In februari 2020 zijn een groot aantal groenperken op de schop gegaan. Alle groenperken met planten die op en versleten waren, zijn ingericht met nieuwe beplanting. De eerste fase is deze zomer afgerond. Tijd voor een terugblik: hoe is het gegaan? En: wat kunnen we hiervan leren voor de tweede fase?

Wat is gedaan?

In de eerste fase zijn 700 groenperken gerenoveerd met een totale oppervlakte van 37.500 m2. Dat heeft heel wat zweetdruppels en groen afval gekost, maar het resultaat mag er zijn. Het overgrote deel (30.000 m2) bestaat uit bloeiende sierheesters en vaste planten. Een kleiner deel (7500 m2) is voorzien van gras. In sommige gevallen was het noodzakelijk om gras in te zaaien, omdat in de bloemperken teveel wortelonkruiden zaten.

Lange periode van droogte

Na het aanplanten kwam vanaf het voorjaar een zeer lange periode van droogte. Dit zijn slechte omstandigheden voor nieuwe planten. De inschatting op dat moment was dat 30% van de planten zouden uitdrogen. Door intensief water te geven en de planten te snoeien is de schade beperkt gebleven. Hierdoor is er slechts 10% van de planten dood gegaan, maar er is helaas weinig bloei geweest dit jaar.

Wat betekent dit?

In 94 van de groenperken komen nieuwe planten. 15 perken hiervan krijgen nieuw gras en in de andere 79 perken komen (deels) nieuwe sierheesters en vaste planten. Deze beplanting gaan we vanaf eind oktober vervangen.

Start tweede fase

Voor de tweede fase zijn al voorbereidingen getroffen. Vanaf eind oktober start de inventarisatie van groenperken om te bepalen welke groenperken versleten zijn en het hardst aan nieuwe beplanting toe zijn. Dit gaat mede in overleg met de wijkraden. Aan het einde van het jaar begint Wedeka met het afknippen en afvoeren van de beplanting. Ook verbeteren ze de bodem, voordat het nieuwe groen in de perken komt.  De hoop is op groeizaam weer, zodat er volgend jaar een oase van fleur en kleur zal ontstaan.

Meer weten?

Wilt u meer weten? Kijk dan op www.stadskanaal.nl/groenperken. Hier kunt u, na de inventarisatie eind oktober, ook vinden welke bloemenperken we gaan aanpakken.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal