Direct naar de inhoud.

Van vliegverbod tot avondklok: alle maatregelen op een rij

  • door:
  • op:
Foto: ANP

REGIO – In de persconferentie van woensdagmiddag heeft het kabinet nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. Hieronder staan alle maatregelen op een rijtje.

Avondklok

Een zeer zware en omstreden maatregel is toch wel de avondklok. Demissionair premier Rutte begon de persconferentie dan ook met het aankondigen van deze maatregel. De avondklok zal gelden tussen 20:30 ’s avonds en 04:30 ’s ochtends. Tussen deze tijden is het dan ook verboden om je buiten te begeven. Er gelden uiteraard uitzonderingen:

-Mensen die naar hun werk moeten zoals politie, zorgmedewerkers, wegwerkers etc. Deze mensen zullen wel een werkgeversverklaring bij zich moeten dragen om te bewijzen dat je ook echt naar je werk gaat of van je werk terug komt.

-In geval van een calamiteit

-Wanneer jij zelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft

-Als je onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen

-Je hond (aangelijnd) buiten uitlaten mag ook tijdens de avondklok.

-Als je naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland

Wanneer je dus noodzakelijk tijdens de avondklok naar buiten moet, moet je een ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen. Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat, moet je ook een werkgeversverklaring tonen. In sommige gevallen is een formulier niet nodig. Meer informatie hierover op www.rijksoverheid.nl/avondklok.

Voordat de avondklok officieel in gaat moet de maatregel eerst nog aangenomen worden door de Tweede Kamer. Dit gaat enkele dagen duren. Mocht de Kamer akkoord gaan dan wordt verwacht dat de avondklok eind deze week in zal gaan.

Supermarkten

Ook supermarkten mogen niet open zijn tijdens de avondklok en zullen dus vanaf 20:15 dicht moeten. Dit geldt ook voor de afhaal bij de horeca. Eten bezorgen tijdens de avondklok mag nog wel, mits de bezorger een verklaring van zijn werkgever bij zicht heeft.

Rutte riep mensen ook op om te proberen ’s ochtends boodschappen te doen, om zo de drukte in de supermarkten te verminderen.

Begrafenis/Crematie

Vanaf aanstaande maandag (25 januari) mogen er maximaal nog 50 personen aanwezig zijn tijdens een begrafenis of crematie. “Ook deze maatregel nemen we om de reisbeweging te beperken”, aldus Rutte.

Thuisbezoek

Eerder adviseerde het kabinet om thuis maximaal 2 mensen boven de 13 uitnodigen. Vanaf wordt dit advies aangescherpt door nog maar 1 persoon per keer thuis uitnodigen. Dit advies gaat per direct in.

Vliegverbod

Alle reizigers die vanuit het buitenland naar Nederland reizen moeten naast een pcr-test nu ook een sneltest doen. Als deze beide negatief zijn mag je naar Nederland reizen. Omdat voor deze maatregel de wet aangepast moet worden, gaat dit een aantal dagen duren. Tot die tijd geldt er vanaf zaterdag een vliegverbod vanuit de landen; Groot Britannië, Zuid Afrika en alle Zuid Amerikaanse landen.

 

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal