Direct naar de inhoud.

Online talkshow moet Stadskanaal helpen bij geldlobby

  • door:
  • op:
F: Still Zomergasten

STADSKANAAL – Een online tafeldiscussie onder leiding van Janine Abbring is een van de stappen die de gemeente Stadskanaal neemt om opnieuw aandacht te vragen voor de miljoenentekorten. Abbring gaat in gesprek met verschillende hoogleraren, terwijl commissaris van de Koning René Paas een inleiding verzorgt. ‘Het moet een uitzending worden op metaniveau’, zegt griffier Koen Willems, een van de organisatoren van de talkshow. ‘Aan tafel zitten deskundigen die praten over de vraag: hoe kon dit nou ontstaan?’

In gesprek over de problemen

Willems doelt op de miljoenentekorten in de gemeente Stadskanaal. De gemeente wijt dit zelf aan gebrekkige Rijksfinanciering voor onderdelen als de jeugdzorg en werkvoorzieningsschap Wedeka. De hoogleraren Casper van den Berg, Douwe Jan Elzinga en Bettine Bock gaan met gespreksleider Janine Abbring, bekend van het tv-programma Zomergasten, in gesprek met elkaar over de problemen in gemeenteland.

Bijdrage aan de lobby

De talkshow is niet zozeer gericht op het genereren van veel kijkers, de juiste mensen moeten kijken. ‘Dit gaat niet alleen om inhoudelijke overwegingen, maar moet ook bijdragen aan de lobbygedachte’, vertelt wethouder Johan Hamster (ChristenUnie). Hij is als bestuurder verantwoordelijk voor de gemeentefinanciën. ‘We hopen op een goede discussie die leidt tot nieuwe inzichten.’

De hoogleraren Casper van den Berg (Bestuurskunde), Douwe Jan Elzinga (Staatsrecht) en Bettine Bock (Krimp) moeten een analyse gaan schetsen die breder gaat dan de problemen in Stadskanaal alleen. Met dit verhaal wil Stadskanaal naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten, om zo de lobby voor extra geld uit Den Haag voor gemeenten opnieuw kracht bij te zetten. Ook Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen zal een bijdrage leveren aan het debat.

De talkshow ‘De Analyse’ wordt komende dinsdag online uitgezonden via Vimeo.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal