Direct naar de inhoud.

‘Rise of the Philips’ stap dichterbij in Stadskanaal

F: Google Maps

STADSKANAAL – De ondernemers achter de innovatieve werkplaats Makeport Mercurius zijn blij dat de eerste stap in hun project is gezet. Vanuit Toukomst krijgt het initiatief ruim 3 miljoen euro om het ontwikkelen van vakmanschap in de hele provincie uit te rollen, drie ton van dat bedrag kan gaan landen in Stadskanaal. Met die 300.000 euro kunnen de ondernemers nog niet van start, maar is een eerste stap gezet, zo vertelt voorzitter Martin van der Leest van de coöperatie Makeport Mercurius. ‘We willen van Stadskanaal en omgeving dé maakregio van Noord-Nederland maken’, zo motiveert hij de ambities van het plan.

Goed voor honderden banen

De ondernemers die bij Makeport Mercurius betrokken zijn, betekenen veel voor Stadskanaal en omgeving. Onder anderen Van der Leest (SealteQ), Erik Vos (Witec), Ben Timmermans (Avitec) en Kirstin Smid (marketingbureau PuurIdee) zijn goed voor honderden banen in de Kanaalstreek. Want Makeport Mercurius moet meer worden dan een bedenksel. De locatie, een voormalige loods van de Philipsfabriek in Stadskanaal, moet worden omgebouwd tot een broedplaats voor innovatie, waar studenten en zijinstromers kennis maken met techniek en vakmanschap.

Dit wil de coöperatie bereiken

Makeport Mercurius is een coöperatie waar deze studenten ideeën en producten voor ontwikkelen, die op termijn geschikt zijn voor verkoop. De winst moet terugvloeien in de coöperatie, zodat er geld is voor het ontwikkelen van nieuwe concepten. Ook kunnen studenten kleine ondernemers met weinig focus op innovaties, bijstaan met het bedenken van nieuwe producten. Zo kunnen die kleine ondernemers ook doorgroeien, zo is de gedachte.

Ook voor de rest van de provincie

De ondernemers achter Makeport Mercurius gaan samen aan de slag met bureau Mevrouw Meijer uit Amsterdam, dat een soortgelijk idee inbracht bij Toukomst onder de noemer De Nije Ambachtsschoule. Deze ideeën zijn gebundeld en het plan voor het ontwikkelen van vakmanschap onder scholieren en studenten wordt naast Stadskanaal provinciebreed uitgerold. Daar is de rest van de drie miljoen euro voor bedoeld. Om de leegstaande loods in Stadskanaal om te bouwen tot innovatieve techniekwerkplaats voor studenten, is er meer nodig dan de 300.000 euro uit Toukomst. ‘Wij kijken naar meerdere mogelijkheden, zoals de RegioDeal Oost-Groningen. Die gesprekken lopen nog’, zegt Van der Leest.

Wederopstanding op historische locatie

Bij de presentatie van de innovatieve werkplaats, zo’n twee jaar geleden, sprak Van der Leest nog over de vogel Phoenix, die uit de as herrees: ‘Uit de as van Philips gaat iets heel moois verrijzen. Stadskanaal krijgt zo haar eigen Phoenix.’ Zo’n wederopstanding, op een historische locatie waar Stadskanaal groot werd gemaakt, is met het geld van Toukomst een stap dichter bij de werkelijkheid gekomen.

 

 

 

 

Bron: RTV Noord

Eén reactie op “‘Rise of the Philips’ stap dichterbij in Stadskanaal”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-