Direct naar de inhoud.

Echte winter in aantocht: komend weekend vrieskou en sneeuw

  • door:
  • op:
Foto: Lenie Doornkamp

REGIO – Fans van het echte winterweer kunnen komend weekeinde hun hart sinds lange tijd weer ophalen. Het weerbeeld slaat namelijk flink om. IJskoude lucht vanuit Scandinavië komt namelijk richting Nederland.

Noordoosten

De komende dagen zullen we nog te maken hebben met vrij zachte temperaturen van zo’n 4 a 5 graden. Maar in de nacht van vrijdag op zaterdag trekt het koufront vanuit het noordoosten ons land binnen. Onze regio zal dan ook als een van de eersten te maken krijgen met het winterweer. Rond middernacht komt de temperatuur onder het vriespunt te liggen en volgens de laatste weermodellen zal er die nacht ook meteen een pak sneeuw vallen. De kans is dus ook groot dat we zaterdag wakker worden in een witte wereld.

Sneeuw

Overdag zullen we te maken krijgen met lichte tot matige vorst. Ook zullen meerdere neerslaggebieden overtrekken waardoor er een flinke sneeuwlaag kan ontstaan. Zondag zal de meeste sneeuw vallen in het noorden en midden van Nederland, volgens de laatste weerbeelden kan dit gebied rekenen op een sneeuwlaag van maar liefst 20 tot 30 centimeter(!) sneeuw.

Door de stevige wind die het koufront met zich meebrengt kunnen er sneeuwduinen ontstaan en is er kans op ijzel .

Tot wanneer en is het realistisch?

Maar dit zijn slechts voorspellingen, de vraag is dan ook; zal dit echt gebeuren? Voor onze regio is staan de koude temperaturen in ieder geval vast door de noordoostelijke wind. Hoelang die temperaturen aanblijven kunnen de weerbeelden ons niet precies zeggen. Verwacht wordt dat de kou tot het weekend van volgende week zal blijven hangen.

De voorspellingen voor het einde van volgende week – in sommige modellen wordt over maar liefst zeventig centimeter sneeuw gesproken – zijn onzeker en lijkt op dit moment niet erg realistisch.

Zuiden

Het zuiden van Nederland zal van deze winterpret niet veel mee krijgen. Volgens de huidige berekeningen zal het ook daar niet bepaald behaaglijk zijn, maar komt de temperatuur overdag op meerdere momenten wel degelijk boven de nul uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-