Direct naar de inhoud.

Van kapper naar zorgmedewerker: Richard maakte de switch

  • door:
  • op:
Foto: Hielke Bosch/RTV1

BORGER – Richard Hoekman uit Borger was tot voor kort nog kapper aan de Hoofdstraat van Stadskanaal, maar is door de coronacrisis geswitcht naar de zorg. Een beroepsgroep waar er meer dan ooit mensen nodig zijn en waar Richard zijn draai heeft weten te vinden.

Lockdown

,,Iets wat je in zes jaar hebt opgebouwd zie je dan voor je ogen stuk gaan”, zegt Richard over zijn bedrijf. ,,In de eerste lockdown was het al moeilijk maar die tweede heeft de laatste duw gegeven, al die tijd dat je niemand mocht knippen. Je wil graag van alles maar je kunt geen kant op.” 

Richard moest zijn bedrijf noodgedwongen failliet laten verklaren en zijn bedrijfsnaam moest van Facebook. ,,Je raakt van slag. Binnen 2,5 uur heb je helemaal niks meer.”

“Binnen 2,5 uur heb je helemaal niks meer.”

Huis opknappen

,,Stilzitten is voor mij echter geen optie” vervolgt Richard. ,,Ten tijde van de eerste coronagolf heb ik bijvoorbeeld mijn huis opgeknapt en alle kinderkamers verbouwd. Ieder nadeel heeft zijn voordeel en andersom”, zo citeert hij de beroemde uitspraak van Johan Cruijff. 

Van knippen naar nagels lakken

Uiteindelijk ging hij aan het werk bij ‘de Veenkade’ in Veendam. Richard ging aan de slag als tijdelijke kracht op de afdeling voor dementerende ouderen. ,,Via ‘Extra Handen Voor de Zorg’ kwam ik bij de Veenkade terecht. Toen heb ik gebeld en voor ik het wist kon ik beginnen. Ik ging binnen een hele korte tijd van haren knippen als kapper naar nagels lakken en broodjes smeren als zorgmedewerker.” Richard pakt zijn telefoon uit zijn broekzak, buigt naar voren en laat vol trots een foto zien (zie hieronder). ,,Zo prachtig is dit”, zegt hij vol trots. 

“Ik ging in korte tijd van haren knippen naar nagels lakken en broodjes smeren.”

Dankbaar

Richard kon al snel zijn draai vinden op zijn nieuwe werkplek. ,,Het is zulk bijzonder en vooral dankbaar werk om te mogen doen”, zegt hij opgewekt. ,,Om die ouderen nog een lach op het gezicht te kunnen bezorgen. Dat geeft ook kracht om niet bij de pakken neer te gaan zitten.”

Ook voelt hij zich goed binnen het team. ,,Je ziet binnen de zorg nu veel tijdelijke krachten. Mensen die bijvoorbeeld, net als ik een bedrijf hebben gehad, of om andere redenen geen baan meer hebben en dan gaan helpen in de zorg. Het is prachtig om zo met elkaar de schouders eronder te zetten.”

,,Om die ouderen nog een lach op het gezicht te kunnen bezorgen. Dat geeft ook kracht om niet bij de pakken neer te gaan zitten.”

Kappersvak

Richard wil uiteindelijk terug naar het kappersvak, maar dit betekent niet dat hij wil stoppen met het werk in de zorg. ,,Ik wil zo snel mogelijk met een BBL opleiding starten. Zo kan ik uiteindelijk als vaste kracht aan het werk gaan binnen de zorg.” Hij ziet in de toekomst dan ook een verdeling tussen de twee werkvelden voor zich. ,,Kijk, het kappersvak is mijn passie maar ik ga er alles aan doen om ook in de zorg mijn steentje te kunnen blijven bijdragen.”-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal