Direct naar de inhoud.

Weer geen Pagefestival: ‘Als je weet wat je mist ga je het echt waarderen’

  • door:
  • op:
Foto: Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Waar we met z’n allen aan het begin van 2021 nog goede hoop hadden voor een zomer vol feest, begint de realiteit nu langzaam door te dringen. Verschillende festivals, concerten en andere evenementen zijn ook voor de zomer van 2021 afgelast. Zo ook het Pagefestival; waar normaal het Knoalster Pagedal zomers volstroomt met muziek, dans en vele andere kunst, blijft het dit jaar wederom stil.

‘Ik had niet verwacht dat ik ook dit jaar het slechte nieuws moest vertellen. Ik dacht dat we er in 2021 gewoon weer konden staan’, aldus organisator Nico Wiersema.

‘Tegen het einde van 2020 wisten we eigenlijk al dat het ook dit jaar niet door kon gaan’, vervolgt hij. ‘We waren natuurlijk afhankelijk van de vaccins. Afgelopen najaar al konden we al uitrekenen dat er deze zomer niet genoeg mensen gevaccineerd zijn om het veilig door te laten gaan.’

Alternatief

Er is binnen de organisatie van het Pagefestival wel gedacht aan alternatieven zoals; iets online organiseren, uitstel van het festival of zelfs een andere opzet. ‘Maar op een gegeven moment hebben we gezegd: “niet doen dit kan niet”. Je bent teveel afhankelijk van onzekere factoren.’

” Mensen uit Stadskanaal die uit zijn gevlogen naar bijvoorbeeld het westen komen vaak speciaal voor het festival terug.”

Grenzen

Een eventuele verandering in het fundament van het festival ziet Wiersema niet zitten: ‘We hebben natuurlijk al het festival uitgebreid naar drie dagen maar het fundament staat wel gewoon.

Toch merkt Wiersema op dat het festival in de huidige vorm tegen zijn grenzen aanloopt. ‘Op dit terrein is er niet meer mogelijk. Voor eventuele uitbreidingen van het festival zijn we aan het kijken wat er misschien op andere locaties in de buurt iets mogelijk is.’

Andere kunstvormen

De organisatie bekijkt ook de optie om meer kunstvormen aan het populaire festival te verbinden. ‘Je kunt denken aan cabaret of meer beeldende kunst. Gewoon wat meer uitbreiding.’

Tijdens een rondje over het originele festivalterrein blikt organisator Wiersema nog even terug op de voorgaande jaren. ‘Voor veel Knoalsters is het festival er hun hele leven er geweest. Het is een feest waar mensen elkaar weer troffen. Mensen uit Stadskanaal die uit zijn gevlogen naar bijvoorbeeld het westen komen vaak speciaal voor het festival terug.’

Nico kijkt nog een keer rond over het met dorre bladeren bedekte veld: ‘Het is naast een cultureel ook een echt sociaal gebeuren.’

‘Maar’, vervolgt hij lachend: ‘Je weet; het komt wel weer. Eén ding hebben we geleerd in deze periode: als je weet wat je mist gaat het echt weer waarderen.’

2022

Nico is ervan overtuigd dat het festival in 2022 wel door kan gaan. ‘Ik ben een optimistisch mens’, zegt hij lachend. ‘Volgend jaar staan we hier weer, maar dan om het programma van het festival door te nemen. Het wordt een fantastisch feest, nog even een jaartje wachten.’

“Het wordt een fantastisch feest, nog even een jaartje wachten.”

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal