Direct naar de inhoud.

Verkiezingsweek: Zo werd er in onze regio gestemd in 2017

  • door:
  • op:

REGIO – De vorige Tweede Kamerverkiezingen waren in 2017. In onze regio waren er toen 122.822 stemgerechtigden. 94.369 inwoners stemden daadwerkelijk om voorkeur te geven aan een partij. De VVD is de grootste partij na de Tweede Kamerverkiezing van 2017. De VVD kwam uit op 33 zetels. De PVV is de tweede partij van Nederland met 20 zetels. Ook het CDA en D66 wonnen en kregen ieder 19 zetels. Onderaan dit artikel staat een kaartje over hoe mensen in onze regio hebben gestemd.

SP won in Veendam

De SP werd de grootste partij in Veendam met negentien procent van de stemmen. Op de tweede plaats kwam de PVV die zestien procent van de stemmen haalt. Grote verliezer was de PvdA die ruim 30% van de stemmen kwijtraakte. De VVD leverde drie procent in en haalde veertien procent van de stemmen.
In Veendam woonden 21.838 kiesgerechtigden. De opkomst was 78%.

Nek aan nek in Stadskanaal

Als laatste gemeente in de provincie Groningen had Stadskanaal alle stemmen geteld in 2017. Het CDA is de grootste partij. Het verschil met SP en PVV is klein. Het CDA kreeg 17% van de stemmen, de SP 16,6% en de PVV 16,1%.
In Stadskanaal woonden 25.733 kiesgerechtigden. De opkomst was 76%.

VVD de grootste in Borger-Odoorn

De VVD was de grootste partij in de gemeente Borger-Odoorn. De PVV en de SP vochten om de tweede plaats waarna uiteindelijk de PVV meer stemmen kreeg. De VVD kreeg 19.3% van de stemmen, de PVV 14.9% en de SP kreeg 14.3% van de stemmen.

In Borger-Odoorn woonden 20.557 stemgerechtigden. De opkomst was 83%.

1 stem verschil in Pekela

Het was in Pekela een nek-aan-nek race tussen PVV en SP. Met één stem verschil won de PVV dit gevecht: 1788 om 1787. Daarmee zijn dit de twee grootste partijen in de gemeente. Beiden kregen ruim 24% van de stemmen. Op gepaste afstand volgen VVD en CDA met allebei ruim 10%.

In Pekela woonden 9.832 kiesgerechtigden. De opkomst was 76%.

Westerwolde nieuwste gemeente

De gemeente Westerwolde was in 2017 nog twee gemeenten, namelijk de gemeente Bellingwedde en de gemeente Vlagtwedde. In beide gemeenten werd de PVV de grootste partij. De tweede partij was in beide gemeenten de SP.

In Westerwolde woonden 17.081 stemgerechtigden. De opkomst was 80%

Percentueel meeste aantal stemmers in Aa en Hunze

De inwoners hebben in 2017 massaal gehoor gegeven aan de oproep om te gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. De VVD kreeg een kwart van alle stemmen. De andere partijen volgden op afstand.

In Aa en Hunze woonden 20.482 stemgerechtigden. De opkomst was 84%

(Laadt de kaart niet? Klik dan hier.)-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal