Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Knoalster Legomeiden naar Benelux-finale met hun eigen robot

lego robot

De robot (foto: Arienne Dozeman / RTV1)

STADSKANAAL – Drie leerlingen van het Ubbo Emmius in Stadskanaal hebben een plek veroverd in de Benelux finale van de FIRST Lego League. Een internationale wedstrijd waarin je als team een eigen robot van Lego moet bouwen.

‘Binnen twee-en-een-halve minuut moet de robot allerlei missies kunnen uitvoeren’, vertelt Myrthe Groenendijk. Samen met haar vriendinnen Madelein Breedveld en Ella van het Hof hebben ze hard gewerkt om alles voor elkaar te krijgen.

Plastic soup

De wedstrijd bestaat uit meer dan alleen het bouwen van de robot. Belangrijk zijn ook de zogeheten core values. Daarbij draait het vooral om goed samenwerken en van elkaar leren.

Het derde element is een onderzoek. De meiden combineerden hierbij het probleem van ‘plastic soup’ (kleine plasticdeeltjes die de oceanen vervuilen) met het belang van bewegen. Het idee is om van het zwerfafval uit de plastic soep een DEOS te maken. Een draagbaar energieopwekking systeem. Madelein: ‘Zodra je beweegt laadt de DEOS je telefoon op.’ Een prototype is er al. De meiden zijn nu op zoek naar een bedrijf dat met hen wil samenwerken. Madelein: ‘We moeten nog veel berekeningen maken en ook nadenken over dingen als patentaanvraag.’

Gezellig

Het hele project vraagt veel tijd. ‘Maar omdat we het zo gezellig hebben met zijn drieën blijven we gemotiveerd’, zegt Ella. Madeleine: ‘Ik geloof dat we met ons project de wereld echt een stukje beter kunnen maken.’

Samen met nog een team uit de regio Groningen staan de meiden 17 april in de Benelux-finale. Daar strijden ze om een plek in de wereldfinale.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.