Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Wandelend leren over oorlogsmonumenten in Stadskanaal

F: RTV Noord

STADSKANAAL – De bibliotheek en het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal hebben een nieuwe wandelroute langs oorlogsmonumenten gemaakt. Het traject van vier kilometer is interactief: via scancodes kun je filmpjes bekijken over de verschillende monumenten waar je langs loopt. De route begint bij de bibliotheek in Stadskanaal. De scancode staat groot op de deur. Als je deze scant met je telefoon begint het eerste filmpje.

De route gaat onder andere langs het Pools oorlogsmonument. Het ‘Generaal-Maczek-monument’ herinnert de inwoners van Stadskanaal aan de bevrijding van hun stad, op 12 april 1945 door het Poolse bataljon ‘Strzelców Podhalanskich’, onder leiding van generaal S.W. Maczek.

Stolpersteine van verzetsstrijder

Harma de Roo is een van de initiatiefneemsters van de route. ‘Cornelis Hoving was verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog’, vertelt de Roo op de plek van de ‘stolpersteine’ (struikelsteen) van Cornelis Hoving. ‘Hij is opgepakt en afgevoerd naar kamp Westerbork en heeft het niet overleefd.’

In het Julianapark in Stadskanaal staat het oudste monument: een veldkei van 15.000 kilo. ‘De route is te lopen tot 9 mei, dus ik zou zeggen trek lekker de wandelschoenen aan en ga erop uit’, aldus de Roo.

 

 

Bron: RTV Noord

Geplaatst door

Televisie, Redactie, Radio bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.