Direct naar de inhoud.

Treant kan de druk niet langer aan: minder bedden en sluiting OK’s

  • door:
  • op:
Het Scheper Ziekenhuis in Emmen (Foto: Treant Zorggroep)

REGIO – Treant Zorggroep heeft laten weten de druk op de zorg door de coronacrisis niet langer aan te kunnen en is hierdoor genoodzaakt drastische maatregelen te nemen. Zo sluit Treant vanaf 1 mei de operatiekamers van het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen voor in ieder geval twee weken. Daarnaast blijft een aantal bedden voor coronapatiënten op de speciale intensive care en de verpleegafdeling op de locatie Scheper in Emmen leeg.

Het tijdelijk sluiten van operatiekamers betekent dat er operaties uitgesteld moeten worden. Patiënten die dit betreft, worden persoonlijk door Treant op de hoogte gesteld.

Stadskanaal

De operatiekamers van het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal waren al langer gesloten en blijven voorlopig dus ook nog dicht. Wel blijven de poliklinieken en diagnostische afdelingen zoals het laboratorium en de afdeling Radiologie open in Stadskanaal en Hoogeveen. Ook chemo- en infuustherapie gaat door.

IC Bedden

Het aantal ic-bedden voor coronapatiënten bij het Scheper Ziekenuis in Emmen gaat terug van veertien naar twaalf. Op de coronaverpleegafdeling zijn vanaf morgen nog zestien bedden beschikbaar, in plaats van twintig. Ook neemt Treant voorlopig geen coronapatiënten over uit andere regio’s.

Roosters

Treant heeft deze maatregelen moeten nemen omdat de Zorggroep de roosters niet meer rond kan krijgen. De sluiting is volgens Treant dan ook nodig, omdat patiënten anders geen goede zorg meer kunnen krijgen.

Treant-bestuurder Ron Akkerman: ‘We moeten helaas weer operaties uitstellen. Het gaat nu ook om operaties van patiënten met kanker. Dit is het laatste wat je wilt als ziekenhuis, maar we zien geen andere opties meer. Iedereen die kan bijspringen, springt bij. Artsen draaien dubbele diensten, verpleegkundigen werken extra. Onze medewerkers werken al meer dan een jaar keihard om zorg te verlenen aan coronapatiënten en om dagelijks de zorg te verlenen aan patiënten met andere ziekten en gezondheidsproblemen. We zien dat de grens nu echt bereikt is. Dat zien we ook aan het hoge ziekteverzuim als gevolg van de langdurige fysieke en mentale belasting. Medewerkers moeten hun welverdiende vrije dagen kunnen nemen.’

Ander ziekenhuizen

Niet alleen de Treant ziekenhuizen hebben last van de toenemende druk op de zorg: ‘Ook andere ziekenhuizen in het Noorden en de rest van het land geven aan dat het water hen aan de lippen staat.’ zo laat Treant weten.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal