Direct naar de inhoud.

Podcast over boer en verzetsman Thie Brouwer

  • door:
  • op:
Verzetsman Thie Brouwer podcast in Drenthe Toen bij RTV Drenthe

GASSELTERNIJVEENSCHEMOND – RTV Drenthe besteedt op vier achtereenvolgende zondagen in de maand mei aandacht aan het levensverhaal van Thie Brouwer (1902-1988) in het programma Drenthe Toen. Elke zondagmiddag tussen 12.00 en 14.00 uur is een podcast te beluisteren over het leven van deze voormalige boer en verzetsman.

Geboren

Thie is geboren in Gasselternijveenschemond en bezocht de christelijke school in Stadskanaal. Hij logeerde de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog bij zijn moeder, weduwe Jantje Groenwold, in het ouderlijk huis aan de Handelskade. Ze verborg daar ook vier onderduikers.

Oorlogsjaren

Tijdens zijn leven was Thie van jongs af aan bevriend met Jan Smallenbroek en Johannes Post. Tijdens de oorlogsjaren had hij ook contact met de bekende verzetslieden Leendert Valstar en Roelof Jan Dam tot vlak voor hun gevangenname en executie. Na de oorlog werd hij voedselcommissaris van de provincie Drenthe en kreeg hij het beheer over de boerderijen van 1300 NSB-boeren. Ook was hij al die jaren wethouder en gedeputeerde.

Jan Willem van de Kolk

Op zich een opvallend levensverhaal, ware het niet dat Thie Brouwer tijdens z’n leven er niet over sprak. Jan-Willem Van de Kolk uit Stadskanaal stuitte na onderzoek van zijn familiestamboom op zijn levensverhaal en kreeg authentieke geluidsopnamen van gesprekken tussen Thie en zijn kinderen en kleinkinderen.

Podcast

Journaliste Lydia Tuijnman maakte de podcast, die in delen elke zondagmiddag in mei te beluisteren is op RTV Drenthe. Na afloop is de uitzending te beluisteren via uitzending gemist op RTVDrenthe.nl. Daar staat de podcast, die over Thie Brouwer wordt gemaakt, dan ook online. -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal